Followers

Wednesday, 21 September 2016

KISAH AIDILADHA 2016


Assalamualaikum :)

Harini baru berkesempatan nk update..2minggu busy bercuti balik kampung. Memang rutin aku tiap bulan akan balik kelantan,paling kurang seminggu aku kat sana. Paling lama 2minggu ( biasanya cuti perayaan ) 
Plan 11/9 malam nk gerak balik kg..last mnit ad problem skit aku balik 9hb malam..dgn kazen aku..walawehh..aku naik erl dpd KLIA ke TBS.ni first time kot aku naik sensorang. Selalu aku naik ng mber tu pn pegi KLIA2/PUTRAJAYA..aku mmg xbiasa & xmbiasakan diri aku dgn pgkutan awam sejak dlu lg.
Lagi selesa kemana2 drive sendiri..tp dsebabkn nk balik ng diorg,aku memaksa diri naik jgk..kereta aku tinggal dkt cip aku.nk grk jam 12 tp hubby xkasi katanya bahaya tgh2 mlm..kul9 da gerak..smpai sana kwn hubby ambik g lepak makan roti john kat salak selatan. Tunggu jam 12 kazen ambik kat situ bru gerak balik kg. Alhamdulillah selamat smpai kg..BAHAGIANYAAAAA.. Anak dara dah tunggu depan tangga..senyum2 malu2 kucing.

Tahun ni nya raya haji aku mengasuh anak jer..xnk kasi dia merayap pegi kacau tokma dia nk buat ketupat.

Nak cerita pasal apa yg best raya haji kat kelantan ni. Aku pernah sambut kat Melaka.msa tu belom kawen..aku tny hubby mana lembu? Hahahaha
Sebab aku xjmp sekor pn lembu weii...raya ke tidok ni..huhuhu..
Kalo kat tmpt aku..shri sblom raya tu kat tepi2 jalan mmg btimbun2 lembu..blom msuk bab lembu tlepas,lembu hilang lagi..xterkawal.
Pagi raya lepas solat raya, diorg akan cepat2 balik rumah ambk 'senjata' msg2 kikiki..mcm nk g perang..dgn besen sgala mak nenek.
Kebiasaan kat tmpt aku jrg sgt jmp masjid buat korban.sbb kbiasaannya pnduduk akan gtong royong bt korban.mksdnya org persendirian la yg bt korban..cntoh tahun lepas2 family aku beli sekor lembu. Adik brdik 5org + parent = 7( ckup 7 bhgian)..
Pagi raya tu tukang sembelih akn bgtau ssiap turn sape dlu nk smbelih..nt ikot turn la..lps sembelih jiran2 akam dtg melapah smua.. Plg syahdu masa nk sembelih tu, smua pemilik bhgian tu kena pgg lembu smbil rrmai takbir raya. Selesai..
Dgg akan diagihkn sama rata (timbang) kpd 7 bhgian..ambik bhgian msing2 dan tu hak sdri nk bhgikn dkt org kg..yg jiran2 dtg melapah tu nt akan dpt la..xdpt on the spot,akan dpt lpstu..delivery dpn pintu rmh..hehehe..

Boleh dikatakan 1 kg tu aih lebih 10 ekor kot smbelih pd 1 msa.ko klua je dpd kwsan rmh tu kri kanan org buat korban. Mmg meriah dia kalah raya puasa. Msa ni mmg ko kyg la jwb dia..kyg daging..sana sni bt tahlil la apa la..ad buat akikah la..msa raya haji ni la diorg buat..skli sanak sedara rmai yg balik mmg mriah ssgat..

Yg bestnya bab korban ni bila kerja tu bt gotong royong..xde pkai uph org smbelih atau melapah tu..rrmai cuci perut lembu kat kolam. Masa ni boleh kenal anak2 jiran yg duk jauh balik jrg skli..dia pnya rmai org menolong tu mcm kt pasar malam..

Tu sbb taun ni aku mtk izin dgn hubby nk balik beraya kt kelantan.ikotkan turn kat melaka..tp bg aku xde apa..mcm xraya..cuma bt mkn2 fmly kat rmh. Klo raya puasa tu yerla meriah jgk.. 


Tu jerla beza dia kohkohkoh..
Okay lah aku da mgntokk..nti smbung balik...xhbis lg..td baru mukaddimah lalaalalala..

Friday, 12 August 2016

RAYA & BIRTHDAY CELEBRATION


Assalamualaikum

Selepas kekenyangan makan nasi arab dekat cyberjaya tapi mata still xmngantok, rasa nk update blog smbil layan mata :) tahun ni first raya puasa berjauhan dgn family kt kelantan. Maklum la tahun first kawen kt sana. Second year pn kat sana sbb berpantang kat sana.so this year, turn kat melaka la plak ek..
Pagi raya kat kuaters je, sbb malas nk sesak2 kt highway nk balik melaka. Sambil temankan Nana yg xblik Sarawak..ohh ckp psl Sarawak terindu Sabah plak.
Petang raya lps zohor bru gerak ke Melaka beraya kat sana. Raya kedua balik Nilai lagi sbb da keje. Hubby hantarkan pegi keje yuhuu..

Raya ktiga si hubby da drive balik Kelantan.so aku hbis keje raya ke-4 bru flight balik Kelantan. Hubby jemput kat airport dgn Adira. Yeaahh rindu anak umi. First time kot Adira xpndg umi dgn muka pelik hohoho..slalu half unifrm je balik sana.dsbbkn raya pkai baju ccntik..ank tgk pun mcm seronok jer.
Bermula la cti 2 minggu dengan hubby & Adira. Tqsm hubby sbb ambik cuti lama jgk.


Pagi raya..hantar makan kat mber2 yg xdapat balik raya sob sob sob!


Ptg raya...peluk cium skit huhhuhuhu..




Ayah layankan anak dgn kakak2 sedara dia pegi playground.
Idok ler pernah lg aku nengok si ayah main jongkang jongkit hehehee..dgn anak dia layankan ajer.
Perangai si ayah berubah penyabar sejak ad anak ni. Tahniah tahniah..hjg thn nti aku kasi pingat kikiki



Ntah raya keberapa..balik kampung. Rumah tok sedara Adira. Hubby tukang shoot gmbr anak bini..ewaahhh!

Sehari sblom brthday dia,ayah beria ajak g mndi kolam. Beli swimming suit,pelampung,bola..hunmpp ayah ayah..

Sesi pengenalan dgn air huhuhu..dia takot cuak smua ada.lama2 okay..good girl.biasa mandi dlm besen kcik dgn baldi dia je..hahaahaha

This part, cuba zoom mlut dia.trima ksih sbb zoom. Dia tgh ngejek ayah dia.sbb ayah dia bsungguh nk baringkan dia ats pelampung tu.

Kepenatan..habis sbtol susu dgn sbji kek apollo..umi tukang suap.

Seronok main tepuk air ke tu nak


BIRTHDAY ADIRA

13/07/2016 genap setahun si Adira. Da pandai jalan,da pndai panggil abah,kakak,ketam,ikan,udang,ma,selipar dan lagi lagi lagi huhuhu... Good girl.da pndai sepak bola jugak.
 Buat biasa2 jee ajak jiran2 n kwn2 dkt rumah.nk bg seronok si kecik ni jer.xsempat bt psiapan.next year insyaallah nak.


Muka terharu ke apa xpasti lah tu :)

Dia suka dekat pisau tu.umi dia buat reben pkai reben balut kotak tu je.kreatif hahaha

Sy da besar..thanks ayah umi krik krik..



Mjlis start lps zohor selesai lepas asar.thanks yg bg Adira hadiah patung,bear,baju,cekak rmbut,mainan. 
Doa umi semoga Adira selalu sihat,baik2 selalu.jd anak yg baik,kuat seperti maksud nama Adira sendiri. Xnakal..hehehehe..doa2 lain umi doa sendiri..
HAPPY BIRTHDAY GEGIRL

Lepas beraya kat kelantan.bwk si kecik balik beraya kat Melaka plak. Dengan atok n nenek.

Da pandai hisap sendiri.tahniah..

Sebelom bertolak ke melaka.bye2 atok kelantan. Adik da nk gerak dlu..jgn rindu2

Rumah umi dah. Xhbis sepahkan rumah.kasut2 diusung masuk bilik tidur.haiyaaaa...bukak ttup oven la..main bwh meja..ketuk pintu blik air tyme umi nak mandi.ngis depan pintu blik air..kacau org nk cuci baju.kacau org masak..smua dia lah..

Muka samseng ni..xdgr ckp umi.
Tunjuk je frame gmbr ayah dia.kompem dia diam..sekejup! Tau takot.



Lepas seminggu kat sni..umi anta balik..gegirl xsuka naik flight..sempit..xleh nk guling2 ..xpela nak.next time umi beli kapal laut je.

Okay malas da nk update..penat.bru hbis kerja.nk tido....nyte