Followers

Sunday, 9 December 2012

MISI MENCARI "TMH'


assalamualaikum..

baru je ciap buat plan untuk TMH...owh!
TMH tu maksudnya tradisional malay house lar..hehehe
seronok ke xseronok buat bnda nie,jawapan dia sgt misteri..macam misi merungkai rumah misteri pn ada jugak :D

first sekali pegi pusing area Parit, jumpa satu rumah lama..besar gila. tp tuan rumah plak xde. cmana nk dpt history kan...kami pn blah mcm tu je..rasa sedih siket-siket sbb kena cari lagi :(
 jalan punya jalan sampai Kuala Kangsar plak..
hooreyyy hooreeyyy..lawa siot tempat. al maklomla bandar diraja kan

cari punya cari rumah kampung tp xjumpa jgk yg 80% made by timber. sume da di tokok tambah. ayat apakah itu?hehehehe
 tiba-tiba plak kete kami nie berenti tgh jalan, rupanya minyak xdak.meter nya rosak..mati kami ingat minyak masih banyak...


situasi time tu..sodih + risau sbb masa berjalan tp misi kami belum selesai..tgh panas plak tuh
last2 ada jgk yg nak tolong kami..oyeah!

kami teruskan perjalanan tp sblom tu singgah masjid sbb kata my b ni sume jadik sbb kami belum semayang lagi :D



motif aku letak pic bell tanpa muka ni sbb time nie dia tgh bebel sbb ak xmau makan :p
siap ckp nak col abah lg,nanti kena marah..hehehehe..geli aty.


ni Masjid Ubudiah...berdekatan istana iskandariah. besar sgt..dari jauh boleh nampak..mmg lawa sgt


ni la group Diamond Holding..peace bro! time ni kami kat Istana Kenangan. bersebelahan Istana Iskandariah..tp xboley masuk la sbb time ni tgh uat pembaik pulih.


hak ni baru la rumah yg jadi mangsa kekejaman studio kami :D
terletak area sama iaitu kawasan bukit chandan..merupakan istana..didalamnya terdapat pejabat siap..rumah milik Raja Bendahara Perak dan usia rumah ni mencecah 107 tahun skrg nie.


ni rupa dari belakang..look scary kan? mmg scary kat dalam.tuan rumah siap bg salam tiap kali bukak pintu dlm rumah nie..meremang bulu roma..kelawaq pun ada aih



ni rupa asal rumah nie.. dikenali sbg Rumah Merah...xcaya taip dekat google 'rumah merah kuala kangsar'
history penuh pasal rumah nie kena dpatkan dari istana...susah doh nak ambik maklumat.

yg paling terkejut pasal pemilik terakhir rumah ni ialah arwah merupakan bekas pengetua itm..kalo skrg ni org panggil rektor uitm la. beliau jgk yg mncipta silibus untuk kami punya program..terkejut n xsgka..banyak sgt buku2 building dlm rumah nie.... org dpd jepun pn pnh dtg buat kajian kat sini.

n terkejut beruk bila taw projek perumahan dpn umh nie milik mereka...antra yg diorg pnh consruct ialah Marina Island and Menara Jam dekat Batu Gajah..waaaa..!!rasa cm nak nganga je mulut luas2 time dgr cerita tu sbb kami siap tgok plan lagi...hehehehe

penyiasatan ke ats rumah ni berakhir selepas hujan lebat+ribut+petir melanda sini..paling scary bila aku dgn dayah berdua kat ats n tiba2 petir kuat..tuan rumah laung mintak kami keluar..mmg seram gila..mcm kdtgn kami nie diperhatikan n siap bg amaran lg. setakat ni alhamdulillah kami xde pape lg.. tuan rumah pn ckp mcm2 jgk pasal istana nie...bayangkan la air tiba-tiba menitis sdgkan xde sape2 msuk dapur..dah la ada busut besar tepi umh bwh pokok..siap ad kucing hitam lg duk tengok kami.


last sekali singgah AEON station 18 dekat ipoh..
then balik..esoknya kami mula drawing balik plan umh tu...penat sgt :D

Saturday, 1 December 2012

journey to PERAK again LOL


assalamualaikum..

har..tudia bulan disember da mai dah..
makna nya tamat la cuti semester 3 aku nie. aku sekarang da jadi budak part 4 dah.
bajet-bajet da cukup dewasa gitu...

so,pagi tadi aku dgn family & kawan aku punya family bertolak la ke sri iskandar nie.
sementara tu singgah la cameron highland..da depan mata..rezeki jgn ditolak.(ungkapan x kena dgn keadaan)


memandangkan aku sorg je yg gila berganbar,so ini la jadinya..harap maaf la kan
sebelum berenti beli belah dekat cameron sempat la berenti makan dekat r&r gua musang dulu


mak aku mmg suka bawak bekal time berjalan jauh nie...makan dijamin puas hati 
|
|
|
\/

inilah rupa mereka-mereka yg ikot serta makan tepi kereta...r&r ary ni mcm pasar borong..FULL
xtaw nak kata apa dah..hmmm..jom tgok apa aku beli tyme kat cameron

benda yang xpernah aku lupa naak beli kalo dtg sini..masam ke xsedap ke aku tibai

ni gegurl dgn boboi nama dia..hehehehe

coklat with strawberi dkt tgh-tgh dia...super delicious...
 
sepupu aku dgn telinga ape ntah nie...xtaw nak panggil pa sbb spesies tlinga ad bunga ros ni xpenah den jmpa
lepas tu barula kami gerak ke sri iskandar..hujan boleh tahan jugak la.jalan berkabus semacam je tp xsejuk pun..pelikkk bin ajaib..bysa kalo hujan lebat cmni mulut pun berasap..nasib xklua ais je.

lps anta aku,depa pun balik tido umah sewa dekat bandar universiti..esoknya nak teruskan trip tiap kali bukak sem iaitu shopping sakan dekat cameron sana..jeles sgt taw
pape pun semoga perjalanan diorg selamat :)

Wednesday, 21 November 2012

ENJOY TYME :)


assalamualaikum..

malam ni mcm hari yg lain,aku x boleh pejam mata sblom pkul 2 pagi..so, ambik time untuk online (bukan qiamulail)

bosan ngadap facebook dgn twitter,so jenguk blog..nak story ciket2 :p
ptg tadi sempat kua kejup pegi kota bharu dgn besties,fatin..
da petang,jalan pun da stat jam..nak jalan xberapa syok.
so, ingat nak pegi makan-makan dulu,tp terpaksa shopping dulu takot xsempat plak nanti..last2 kami balik kempunan xmakan..tp xpe,da janji nak makan mee cambol plak nanti :D


antara barang yang sempat di beli la..

lepas beli 2 pasang kasut dgn 2 pasang baju..terus angkat kaki
risau sampai umah lewat
tu yang xsempat makan..hehehehe

cuti sem da nak habis, nanti jarang-jarang je dpt balik kg jumpa kawan..sodih!



endless relationship..insyalah :)

Saturday, 27 October 2012

HEPI EID ADHA :)


assalamualaikum..

penghujung bulan oktober baru nak stat update..tapelah dpd empty jer :D
hmm..memandangkan raya haji,so cakap pasal raya lah kan..raya haji taun ni xberapa nak meriah pun sbb tade org kat umah..tinggal 5 org jela..abg sorg still kat dubai,sorang kat johor..anak buah pun xbalik.
bosan gila kat umah, pukul 10.30 pg baru aku merangkak-rangkak bangun..huhu


ma kita buat ketupat taw..ketupat 3 bucu..ngeh3 :D
raya puasa da buat lemang,raya ni ketupat..baru adil dpat rasa sume kan tiap tahun


ni pic time raya puasa yg meriah sebab sume balik kg..

raya haji ni aku sempat sarung baju kejup je..dlm 30 mnit,then tukar balik..bysa la kan nak main dgn daging sume,mna blh pakai cantik2..p beraya pun aku tibai baju t-shirt je..PANAS


ni plak pic time pegi umah fatin..:)

walaupun tade org,tp bila ada kawan..raya terasa lagi bermakna
btw..SELAMAT ARY RAYA AIDIL ADHA

Thursday, 27 September 2012

BUKIT MERAH LAKETOWN :)


assalamualaikum..



story untuk time ni da lebih seminggu pun tp aku tetap nak update memandangkan blog ni da agak usang semenjak dua menjak ni..!!
oke..back to the story :)

napak x beg besaq kat ats tuh??hehehe
ceritanya kawan aku ni ajak pegi jalan-jalan so aku suggest kan bukit merah laketown!
aku pun blm pnh sampai lagi sana hikhok :p
(tade kaitan dgn beg)


mula-mula sampai tu aku nak dgn xnak je mandi dkt situ..ak ni jenis xbrpa nak minat main air dgn org reramai neh..ntah ape yg ada dlm air tuh..tp da bayar mahal punya pasai masuk jgk ler..


ni la lebih krg suasana kat cini..xdpt tgkap gmbr banyak-banyak sbb fon simpan dlm loker.ni pun lps siap salin baju nak balik dah..



bukti la kononya aku da pernah sampai bukit merah ( tu pun kawan belanja) hehehhe




benda kaler kuning kat belakang tu la satu-satu nya yg aku main..nak naik gelongsor mmg x la kna pakai bikini..haktuiii...

pape pun mmg best n terbaik sbb ad sponsor untuk aku neh :p
tenkiu yer..and rasanya ni aktiviti last aku untuk semester 3 neh dekat perak

bbye..!!

Saturday, 8 September 2012

NIGHT SAFARI,TAIPING & BUKIT BENDERA, PENANG

assalamualaikum :)

wuaaaa...da lama sangat aku x meng-update blog nie...sbnrya banyak sangat modal nk dijadikan story tp xsyok la kalau tade gmbr kan..so, ak updatekan kisah2 yg ad gmbar jela k..
straight to the point, ak punya story ni da seminggu berlalu..btw rasanya blum terlambat ag kot nak jadikan menu untuk bulan ni..amboii..da mcm mkanan plak :p

nak dimulakan ceritanya, first location of course la taiping. tempat yang menyamankan bak kata lecturer aku..why nyaman?tmpt len xnyaman ke? huhu...taiping merupakan tempat yang paling banyak menerima hujan di malaysia setiap tahun..boleh dikatakan tiap ary hujan, tp tadela smpai banjir kan :)

NIGHT SAFARI at ZOO TAIPING


pic yang teruk..ak mana ad cmera DSLR tu..hahahaha

malam tu jugak aku dgn kawan baik aku pergi penang!naik feri kot...first time pegi penang dgn feri.malunya...

PENANG FERRY



PADANG KOTA LAMA



BUKIT BENDERA


habis jelajah semua tempat ni, the last place is plaza gurney..bukan bershopping tp...makan jerk!
kat penang ni xramai muslim(agakla) jadik kalau nak makan senang2 pi je dekat mall..ahhahahaha...ikotla ajaran sesat aku neh..sampai sini jela ceritanya yer! bbye :*

Sunday, 22 July 2012

JALAN-JALAN CUCI MATA :p


assalamualaikumm

rasanya da lama aku xupdate blog aku neh..bz ke aku? oh no no no!! semenjak dua menjak ni aku makin malas nak menaip..papepun  kali ni aku nak  updated  pasal  aku  dengan  roomate aku  kua  jenjalan sehari sebelum puasa ae tuh..



first location  ialah  teluk  batik :)
ambik masa  sejam drive dari  sri iskandar...bawak syerie jenjalan sini untuk  kali pertama  bagi dia but kali ntah keberapa bg aku..ngeeee..jom layan  gambar  :)


this  is my roomate oke...suka bergambar like me


ni lah  dia TELUK BATIK
aku selalu bawak family dtg sini tiap kali cuti sem...xramai org time  ni,maklomla esoknya  da puasa.


teringin nak mandi..hehehe..tp xbawak  pakaian...:(


extra excited nie..ish3

              
lepas sejam,ak drive plak pegi batu gajah..means berpatah balik lintas uitm seri iskandar..perghhh!malas gila..
next location ialah Kellie's Castle...one  of the haunted place in  Malaysia..seriously...ngeee
see it
|
|
\/
                
so beautiful uolllss...kat atas bumbung penuh  dgn nama kapel...istana ni lambang cinta pemiliknya(lupa  nama)  untuk isteri dia...


lawa kan ??


yang  ni atas  bumbung dia..lawa  kan3


lots of  LOVE here.......

mls da  nak  upload gambar..line kurang..biasala aku  kan duk ceruk  dunia
last  but  not  least(ayat dlm assignment  ak)  SELAMAT MENUNAIKAN IBADAT  PUASA :)

Sunday, 15 July 2012

HANG OUT :)

assalamualaikumm..

fuhh.!!lama gila xupdate blog neh, semua gara-gara keyboard buat prgai xsenonoh dgn aku.
actually petang tadi aku klua dengan member senegeri dgn aku (zati&eiyna)
asalnya nak pegi bandar universiti(u) nk beli barang je.tuupp tuupp len plak jadinya....

sampai je kami melantak!

Aku dengan zati

eiyna


lepas tu pegi tesco...main benda alas nie

hohohohoho

chooiii

kami da tua tapi jiwa kanak-kanak

baru la lepas too p beli barang kami....lepas 2 kami hentam 'cool block'


best  wooo...(jakun  siket lerr)


tu jelahh..hehehe..short  storiess..

THE END  :)

Friday, 29 June 2012

HANG OUT DENGAN MEREKA :)


assalamualaikum


petang tadi lepas abis kelas aku dgn classmate aku (zati, zira, mizah)
klua pegi ipoh parade, niat utama nak temankan zira beli kasut nk pegi site sbb ksut ksygn dia da kena curik.adesss..!!
kami kua da pkul 4.3o ptg, pegi ambik kete lagi...nk smpai ipoh ergghh!!ptg2 jalan pun nak stat jam plak.
sampai je aku dgn zati rasa xdak iman dah, nak tu nak nie...berlagak mcm anak tauke balak je rasa.
perut pn da mainkan lagu plbagai versi so kami pilih untk makan HOT & ROLL.lagipun penjual kat food court sini majoriti non muslim.



wajah-wajah kebuluran
|
|
|
\/


zaty &  zira



me & mizah


lepas makan ,kami stat carikan  si zira kasut.tapi lain yang kami jumpa
|
|
|
\/



zira  punya idea  la nie.xhabis2 hasut aku...errrgghh! ak da la jnis xkuat  iman.lepas2 plak bru la cri ksut  diaaa...setle  bab  kasut bru la sng  aty nak shopping.

muka bhgia kot dpt kua

kami  ber 3  sementara  tunggu  zira try  baju
slesai perabis duet,kami balik..ad  50 minit je  untuk kami smpai ke  kmpus..sdgkan  msa  pjalanan sbnar  1jam 30 mnit  lbih krg..errhghhh!!
tugas  drive  diambil  alih  zaty,tup2  ad  roadblock! skit  badan  aku bila trpksa  tkr driver kt  trfic  light..nsib  polis  xpasan..hehehehe

smpai je  kmpus  kena  tahan lak dgn polis  bantuan yg ngde  nk mpos tuh...sbor  jelaaa..
ape pn bst sgt kua time neh  :)