Followers

Thursday, 31 May 2012

NEXT TOP BLOGGER EPISOD 6

assalamualaikum

actually buzy ciket minggu nie..imuniti kali ni ala kadar je(dpd xde lgsg)
oke ak teruskan

SITUASI: ditengah hutan, apa ak akn buat jika..

BEKALAN MAKANAN DAN MINUMAN HABIS
urrmm..aku akan dapatkan makanan drp sumber hutan, contohnya buah-buahan mcm  pisang ke(apa salahnya jd beruk jarang-jarang)
minuman plak, cari la sumber air bersih dkt sungai.

KHEMAH ROSAK DAN XDPT DIPASANG SEMULA
buang jela khemah 2..pkai je ppe yg ada mcm kain ke.blh dirikn khemah smentra kn.drpd xde lgsg..
xpun lau tringin nk jdi tarzan tido je ats pokok har

KOMPAS DAN PETA HILANG
errr..bingung nak mjawab..adesss!
cmane erkk...kompas guna untuk arah..so,bila hilang guna la mthri sbgai ptunjuk(yeke nie?)
peta plak,hehehe..lau sesat guna anak sungai..nti jumpa la jalan yg LURUS..ahakks!

LIGHTER DAN MANCIS HABIS,LAMPU PICIT XDE BATERI
spe suruh bwk lighter dgn mcis cukup makan je..hadoiii..pkaila cara zaman purba..guna batu jerk(kalau reti)
lampu picit plak ganti dgn obor-obor, chantek x?

TERDENGAR BUNYI YANG PELIK
nauzubillah..ish! mintak jauhkan yg ni..lau otak ak xwaras time 2 mgkin aku lari je lintang pukang.
tp..lau waras plak,mybe aku dengar dulu apa bnyi 2..lau dibuatnya rimau cepat2 ak nek nyorok ats pokok

TERSESAT SENDIRIAN
sesat sdri,balikla sendiri..kuang3..aku akan cari jalan keluar bpandukan sungai..insylah jumpa

tu jela aku merepek untuk imuniti kali nie..penat and ngtokkk!
slmat mlm korang

ADA APA DENGAN CINTA

assalamualaikum

malam ni siyesly aku penat sgt-sgt.esok nak klua dgn bff aku plak.di booking awal, terpaksa cancel p bachok esok smata-mata nk temankan wanie p makan pizza..chooii  :)
makin limited cuti aku ni,makin penuh plak ary-ary ak.btw, mber2 ak korang jgn risau larh..aku cuba luangkan masa dgn korang oke

kejup-kejup! ce tengok balik title entri aku nie,npak x?
npak kan kan kan??


mood malam ni nak ckp pasal CINTA
hehe..bertimbun2 mood cintan cintun aku neh,mlm ni nk muntahkan semua kat entri nie
hmm..korang mesti penah bercinta kn?
ek eleh, xnk ngku plak.ak tgok idung hangpa kembang semacam  ja aku da tau dah.

actually korang tau x cinta tu apa?
bg aku la MEMBERI SEAGI BERDAYA TANPA MENGHARAP APA-APA BALASAN

maksud aku, kita bg cinta kita dkt someone yg kita syg tanpa harap dia syg kita balik. cukup sekadar kita lihat dia hepi dgn khidupan dia, selalu doakan dia.


sememangnya kita xpenah tau mcmana cara nk buat org yg kita cinta rindu kita sbgaimana kita duk rindu dia dari jauh. sedih kan merindu sorang2 dan beruntunglah mereka yg saling mengecapi bhgia saling syg myayangi.

kita xmintak cinta tu hadir dlm diri,datang nya plak xdiduga..sepintas lalu pun..tupp tupp jatuh hati.smua keje ALLAH. cinta dtg dgn beribu makna bg insan yg tau mghargainya.
cinta akan dtg kpd mereka yg masih punya harapan wlau telah kcewa,msih pcya wlau dkhianati, msih ingin mcintai wlau disakiti.


cinta datang dan pergi tak tentu arah,mengalir sperti air
mbawa ksngn saat dia mcul,mbwa ksdihan saat blalu pergi
jangan ditangisi kerana dia akan kmbli..


bersabarlah wahai hati,bahagia pasti dtg kpd kita.
ish!tiba-tiba jiwang plak aku neh.xpa jarang-jarang jer.sblom ttup entri jom layan lagu neh
|
|
|
\/

Friday, 25 May 2012

MEREKA ITU ...

assalamualaikum

rindu dekat my lesbo kat UiTM 
mereka tu sape?
(dayah , bell  , adila)

kami akan ke mana-mana bersama
eg : makan, hang out, shopping, kelas, library(erk!), ceramah, sport or anything  je
 
let me introduce terperinci sorang-sorang
 
DAYAH

berasal dari jitra
penyabar orangnya, kadang-kadang suka bebel
kuat kerja(mksud aku rajin)
pandai masak

BELL

senegeri dgn aku, orang machang
pemalu teramat
pelat kelantan kuat(smpaikan terbalik botol budu bwh katil  ak tiap kali dia uat presentation)
jugak pndai masak
 
ADILA

orang pahang(yela kot)
diam2 ubi berisi
selalu uat reaksi muka xdak perasaan
english dia cool(suka tembak aku time speaking, ciss!)

pic kmesraan aku dgn diorang
|
|
|
\/

perarakan KESUMA


klua makan kedai mamak la kot time nie


kejutan birthday


lumut


family day :)


muka si bell(pemalas)


hang out kat ipoh


photoshot class


birthday time


:)


library( actually kena halau dgn lect)
btw, love korang sgt2..jumpa nanti k guys

Thursday, 24 May 2012

AKU DI MATA ZIERA ADAM

assalamualaikum

hahaha..(gelak sat)
tengok tajuk nampak mcm tengah frust..bukan  larh uolls!!
actually ziera describe aku  ni like  that
|
|
|
\/

nk bgtau je..huhu
xde  apa pun sbnrnya , haha..entri simple je  pom.
bye2 korang.

NEXT TOP BLOGGER EPISOD 5

assalamualaikum

alhamdulillah aku masih lagi terselamat daripada penyingkiran untuk episod 4.
berada di ranking no 3..bersyukur sgt sbb episod 3 di ranking agak tercorot sbb  xupdate blog ikot masa.
untuk episod 5 ada tugasan  imuniti. peserta dikehendaki buat entri khas tentang blog BACK UP ..
back up ak ni dia
|
|
|
\/

blh klik lau nk kenal-kenal or bw ke blog dia  :)

pertama kali nk kenalkan dulu sape zilla nie, actually kak zilla. berasal dari terengganu(negeri jiran je pun)huhu..
merupakan ex student degree QS  kat uitm shah alam. tu jela serba sedikit pasal kak zilla :)

pada pandangan aku lar. blog kak zilla ni tersangat umum. banyak benda menarik diceritakan mengenai pelbagai benda yang terjadi di sekeliling kita. bangga dgn kak zilla sbb dia menjadikan blog dia sbgai medan penyampai maklumat. xde lah mcm aku, asyik duk citew pasal idup aku jew..korang da myampah pun ak xtau..hahahaha..


/\
|
|
|

simple giler  header dia, i like  it. sesimple orangnya larh.comel gitu..
dari setiap entri di taip nya, menggambarkan dia seorang yang happening dan  good2 yer.
wlaupun  umur da besaq, tapi dia sgt bek..first2 ingt sebaya je..awet muda betol

xtau nk citew pe ag..huhuhu..
2 jelah yer abg awie..harap puas aty.

Monday, 21 May 2012

BERSABAR LAH

assalamualaikum



" tiada sesuatu pun yang menimpa seseorang muslim dari susah hati ,dukacita ,penat ,dan penyakit yang berterusan , tidak pula dgn kesedihan dan kesakitan hinggalah kpd tusukan duri melainkan dengannya allah hapuskan dosa hamba itu"

allah tidak pernah menjanjikan jalan yang mudah , tapi Dia berjanji bersama kita di setiap langkah kehidupan selagi kita mahukan Nya. kesulitan dan kesusahan adalah laksana musim dingin, basah dan lembap..tidak disukai insan. tetapi sesudah musim itulah tumbuh bunga-bunga yang harum dan buah-buahan yang subur.

"ya allah campakkan lah kami ke atas kesabaran dan matikanlah kami di dalam agama islam"

kadangkala allah hilangkan matahari, Dia datangkan guruh. puas kita menangis mencari dimana mentari kita.rupa nya allah nak hadiahkan pelangi yang indah. sabarlah wahai insan ada kemanisan di sebalik kepahitan. ingatla sesiapa yang menahan marah sedangkan dia mampu melepaskan marahnya allah akan memanggilnya pada hari kiamat di depan sekalian makhluk sehingga allah memberinya pilihan untuk dia memilih mana-mana bidadari.


firman allah s.w.t bermaksud :

patutkah manusia menyangka bahawa mereka akan dibiarkan dengan brkata:
"kami beriman,sedang mereka tidak diuji(dgn ssuatu cubaan)?
dan demi sesungguhnya kami telah menguji org-org terdahulu drpd mereka, 
 maka(dgn ujian demikian)
nyata apa yg diketahui allah tentang org-org yg sebenar-benarnya beriman, 
dan nyata pula apa yang diketahuiNya tentang org-org berdusta"

ujian adalah tarbiyah dari allah apakah kita akan sabar atau sebaliknya. ksenangan yg dtg slps ksusahan smuanya adalah nikmat dari allah. sesiapa yg bertaqwa kpd allah nescaya akan ada baginya jalan keluar.

BERCINTA DENGAN ALLAH


assalamualaikum

hari ni terbukak pintu aty aku nk buat entri pasal cinta. cinta yang aku maksud kan ialah cinta tuhan yang esa, allah taala. di saat jari-jari aku menaip entri nie, zikir sedang berkumandang di telingaku. betapa bahagianya aku mengejar cinta allah. cintanya tersangat hebat dibandingkan dgn cinta sesama makhluk ciptaannya di bumi nie. di saat ini aku belajar mencintai allah melebihi segala yang ada.

tanda cinta seorang hamba kpd allah adalah ketika dia takut akan ancaman api neraka, sedangkan tanda cinta yang setingkat di atasnya adalah ketika seorang hamba mengharap kenikmatan syurga. akan tetapi tahukah kamu puncak segala darjat cinta ialah keinginan  yang kian menggebu untuk selalu menghadirkan allah di hati.

tekad kuat untuk selalu bersama syariatnya dalam segenap sisi kehidupan. cinta yang melebihi cinta kpd sang kekasih, keluarga dan sanak saudara. meletakkan allah selayaknya sbgai kekasih hati, selalu berharap berjumpa dgn nya, mendekatkan diri padanya dengan pelbagai cara dn rindu kepadanya.


betapa indahnya bercinta dgn allah , yang dengan cinta nya seluruh isi langit dan bumi pun memujinya.
tidak wajar kita mcintai manusia mlebihi kecintaan kita kpd allah kerana allah tidak pernah lupa menjaga kita dan memberi rezeki setiap saat.

saling mencintai hanya kerana allah, saling menyayangi hanya kerana allah, saling membahagiakan hanya kerana allah, kerana hanya allah lah yang menimbulkan rasa cinta, kasih dan bahagia itu.

moga-moga kalian juga mengejar cinta allah.doakan aku terusan mengejar cinta Nya. semoga allah teguhkan iman dan keinginanku.
sekiranya kita cinta kpd manusia,tidak semestinya manusia cinta kpd kita. jika kita cinta kpd allah nescaya cinta allah tiada penghujungnya.
sekiranya kita cinta kpd manusia kita akn cemburu kpd org yang mcintai mnusia yang kita cintai.jika kita mencintai allah,kita akan mcintai mereka yang mlabuhkan cintanya kpd allah.

Saturday, 19 May 2012

PERANGAI X SENONOH 3B

assalamualaikum

lama x update,mklumla duk kat umah je xde bnda nak dicerita.tapi kali nie aku ada cerita  di sebalik kehepian budak kelas aku. diorang ni nampak je macho n stylo tp ada jugak  perngai depa yang boleh buat  aku  tergelak  sorang-sorang pikirkn nya.
masing-masing  ada  ragam tersendiri, kat sana diorang la permata hati  aku.tanpa diorang rasa sunyi je.

diorang suka tido
|
|
|
\/


&


&


&




 ada satu spesies dugong yang suka menonggeng :)
|
|
|
|
\/





mereka penyayang sangat,  tengokla sendiri
|
|
|
\/



kadang-kadang diorang  buat aksi xsepatutnya
|
|
|
\/

xtau la apa punca jd mcm nie. muatan penuh ka nk msuk mlalui tingkap

alep! kau pk  da abes comel ka 2..
pa agak2 jadik lps pic ni terakam..gedebush!! depa suka jenjalan sama-sama
walaupun muka xsama, spek ttp sama.pic  diambil time kami lepak kdai mamak
pandai plak diorang ni buat dialog..huhu..pic semasa kami join kelab rekreasi





korang sporting sangat-sangat. love u all.

Monday, 14 May 2012

UiTM SERI ISKANDAR i'm coming

da xsampai sebulan lagi aku kat kampung..sedih yang teramat sbb bukan selalu dapat peluang balik kampung.
bila aku balik perak nanti alamatnya raya pulak la aku balik, tu pun cuti 9 hari ja.
1 sem kat u terasa sangat lama bg aku, lagi-lagi bila assignment bertimbun, report berlambak, drawing bertaburan atas lantai bilik dan ke hulu ke hilir dgn theadolite.urgghhh!!
rasa dunia ni xseindah zaman sekolah. penat nya nanti, xsanggup lagi aku xtidor malam berhari-hari.
sibuknya mengalahkan seorang menteri. hope ada masa untuk yang tersayang nun jauh di sana.

sepanjang dekat u ni banyak sangat kenangan indah dengan member sekampus. sukar di lupakan. 
macam-macam orang kita jumpa, macam-macam perangai jugak ada.
diorangla yang menjadikan kehidupan kat u penuh warna warni.


yang paling aku mentel bila jumpa bnda kat bawah ni
|
|
|
|
\/

har, benda alah ni mmg buat aku semput kejup. nak ciapkan drawing ni buatkan aku xtidoq smpai ke pagi.
weekend mula la aku qada balik kat bilik, sedaq2 da ae isnin.


kolej plak selalu buat family day..bukan xpenat pagi-pagi da bangun. makan pun x..


tiap minggu kena uat site survey..panas plak 2 .rasa mcm nak pecah kepala bila pikiaq nak siapkan.


kadang-kadang p main bowling. lg suka kalau ada org tolong bayaq.haha


mereka ada team futsal..kami support depa slalu.


bulat memang suka tido dlm kelas..tapi kami pn xterkecuali. tido pn tido jgk, tp ni la budak dekan :)

hidup kat u macam-macam ragam ada.kadang2 gembira kdg2 x.terpulang kat kita nak pilih jalan mana.

Wednesday, 9 May 2012

NEXT TOP BLOGGER EPISOD 2

tugas imuniti kali nie nak bercerita pasal hutan plak.
kat cini nak nyatakan sedikit kelegaan sebab line xterok sangat mcm 2 3 ary lepas.nak update pun sangkut-sangkut je.oke...aku teruskan dgn tugasan aku.

ditanya penah masuk hutan ke x..pernah la. hutan apa xtau tp area jeram pasu, pasir puteh dan jugak area tanah merah dekat kampung mak aku. masuk hutan sebab jungle tracking time perkhemahan form 1 dulu.
berdeakatan dengan kem jpa 3. kat tanah merah plak aku masuk dgn pak cik aku, sbb temankan dia menebas semak samun. errr. mcm tade keje plak msuk mnebas semak samun kat hutan kan.actually nk bersih area kebun buah n kebun getah yang tersorok nun jauh dalam hutan. selalu sangat buat kerja ni time cuti sekolah.

perkara paling best dalam hutan pernah aku lalui plak bila sampai kat puncak bukit. wow! rasa macam syok sangat-sangat.lastly da brjaya sampai atas nie.perkara x best plak bila ada pacat. geli geleman aku dibuatnya.

nasihat aku bila kat hutan, korang kena hati-hati. macam-macam bahaya ada kat hutan ni.kene selalu waspada.
kita xcari dia,dia cari kita.phm2 la sendiri.

perkara yang dilarang uat masa kat dlm hutan yg aku ingt 1 jela. x boleh mulut celupar.  nanti ada plak yg  xbalik.huhu.. 1 haiwan yang aku comform ada kat hutan di malaysia ni monyet.selalu ja nampak. kalo  rimau 2 ada  la kot,tp xpnh nampak lagi.

filem berkaitan hutan yang aku suka plak Anaconda. xdela berkaitan hutan sgt,tp citew berlaku dlm hutan.huhu
hutan 2 penting kpd aku sbb hutan bg  ak simbol kehidupan. dlm hutan mcm2 ada,sama mcm khdupn yg kita  lalui tiap-tiap hari.macam-macam ragam ada

rasanya 2 jela untuk tugasan kali nie.harap  abang awie berpuas aty

u make me SMILE

mesti korang terpikir-pikir sape yg buat aku smile nie? ermmm, bukan buah hati aku,tp someone yang aku kenal dekat kampus, 1 kelas dgn aku. errmm,dia lelaki. nama dia panjang, tp ak juz panggil dia joe.
seriously aku da lama xborak dgn dia, mcm da  xrapat sangat sem 2 nie. time part 1, dia satu grup dgn aku. 
aku selalu tanya dia macam2 pendapat, xkra la study ke apa..

 ni la joe,hehe..joe sory curik gambar kau.
kau kan hensem, bg entry aku tumpang kehenseman kau.


semalam aku msg dgn dia, haish! ayat dia mmg power la.bagi aku rasa bersemangat terus. itu yang ak bangga dgn dia, dia sanggup col aku plak 2 sebab terlambat reply msg aku. habis kedit kau, padan muka. 
seriously cerita dan nasihat  dia  buat  ak menangis dan ketawa dalam masa yang sama.
xsabar balik nanti nak  jumpa dia. dia ckap ak brutal. xperlu sedeyh..

"sabar jela amal, smua ni normal..ko kene ingat setiap yang datang mesti pergi"

"lau blh, kita doakan kebaikan dia,sbb kita nk dia brubh jd lbih baik,jgn doakn kjhtn takot x terpikul dia nanti"

"insyalah, semoga doa kau dimakbul, ari ni stat ary baru yg semalam 2 sume da jd sejarah. tinggalkan , kau kene teruskan jgk ary kau"

"dah2, skrg ni kau jadi amalina yg kuat mcm dulu"

tu la antara msg yang pagi tadi, yg semalam mls nk taip.hehehe
btw thanks joe, hehe teringat plak dulu aku teringin p jenjalan umah kau kat melaka.tp blom kesampaian lagi, tp xpela ae 2 da jumpa fmly kau time kt slim river.oopps! bukan aku sorang je k, satu kelas.


ni pic kelas time part 1


btw joe, syg kau(sbg duda) kau kata aku janda.haishh! xde la janda sngt.ni sume pic dia yg aku sdri snap time part 1,zaman aku rapat dgn dia


setakat ni jela bercerita nya oke..bye2

Thursday, 3 May 2012

NEXT TOP BLOGGER 2- EPISOD 1

assalamualaikum..


da lama ak duk carik modal untuk buat entri baru for this month,lastly niat ak kesampaian jugak.
korang nampak kan title entri aku kali nie apa? 
NEXT TOP BLOGGER 2
 oke guys. bukan nak kata aku ni next top blogger 2 , tapi aku nak gitau aku antara 16 peserta yang terpilih  menyertai contest nie oleh awie omar . hahaha...rasa sangat bertuah dapat join contest ni.
actually ak tataw nak kata apa,mcm2 perasaan ada..teruja 2 paling ak rasa. ni la contest pertama aku join semenjak jadi bloggers nie.

untuk episod 1 ni aku diberi satu tugasan iaitu entri berkaitan biodata aku.huh?
first time baca tugasan ni aku rasa macam sedikit buntu.camamne aku nk citew agaknya. toink toink!
hahaha..


oke, let me introduce myself .ecece..ayat taley bla kot. kalah orang nk uat presntation.
chooi larh! errr..nama aku? untuk information, aku xpnh letak nama penuh aku dalam blog tau mana-mana ruangan. nama aku sebenarnya yg mak bapak aku bagi adalah jeng jeng jeng!

Siti Nor Amalina bt Mohd Nasir

nampak x aku kaler merah tu bagi nampak ciket  korang yang xberapa nak nampak uh.
hahahaha..nama samaran plak, ishhh..!! adeke nama samaran aku, kalo aku letak sbgai power rangers boley x? mengarut jea aku ni kan3?? oke la nama samaran aku guna dekat blog, facebook atau twitter adalah
ieyna nasir

aku berumur 19 tahun pada 20 disember nanti. sekarang ni belom lagila masuk 19 tahun. hahaha..masih rasa muda disitu yer kawan-kawan sekalian alam.hehehe..rasa mcm da terlebih gelak plak aku ni.

then, aku berasal dari tumpat,kelantan. aku da nyatakan kat sidebar bar ak tuh.
original people,kelantanese..
aku sekarang ni merupakan pelajar di UiTM Perak, kampus Seri Iskandar. student dalam jurusan bangunan.
semester 3 insyalah bulan 6 nie.
hobi aku plak semestinya larh memancing. alwys ikot ayah aku p laut untuk hobi yang menghitamkan dan mengeringkan kulit-kulit aku yg xbrapa nk cntik dh pd asalnya. kekadang ponteng jugak sbb nk jumpa ehemm eheemm.

aku start blogging kalau xsilap aku masa sekolah menengah dulu,tp xserius. ni blog ke 3 slepas 2 blog yg sblom ni da jadi mcm hantu pontianak. kalau korang tengok pom mesti akan berlaku mcm2 reaksi. contohnya bf aku Cik Syafiq(sbot nama awk.hehe)..dia paling kejam sbb gelak guling-guling nengok blog lepas -lepas aku 2.smpai aku cubit-cubit dia lebam-lebam.padan muka kau!

blog pilihan aku banyak sbenarnya.tp..tp..
errr, ak confuse nk plih blog paling aku suka. macamane erk korang?
hmmm..tape la aku pilih blog sorang awek comel nie.

Because She Is Nurul Badiah

why? umm..byk tips-tips akan korang dapat here.

warna kesukaaan aku plak, merah and purple.
actually ak jugak tersangat fanatik dgn bunga berwarna merah! maklumat tambahan kot 2 walaupun x diminta dlm tugasan kali nie.
rancangan tv kesukaan aku plak semestinya larh

 Jangan Tido Lagi

ehehehe..syok sangat-sangat nengok nya.mmg xtido larh, layan habis kowt. lagi-lagi bila mnpilkan artis top and cantik-cantik. pengacara dia pun lawak habis.

satu barang yang aku akn bawak ke hutan..errr..
selalunya aku bawak tembakau!pelik x?
sebabnya kat hutan bnyak pacat, tembakau 2 basahkan then tenyeh2 kat kaki.nanti pacat x gget la.
kalo x maunya aku histeria selagi tadak org tolong buangkan pacat 2. penah berlaku kat bukit larut hari tu.hehe...memang menggelikan!