Followers

Sunday, 9 December 2012

MISI MENCARI "TMH'


assalamualaikum..

baru je ciap buat plan untuk TMH...owh!
TMH tu maksudnya tradisional malay house lar..hehehe
seronok ke xseronok buat bnda nie,jawapan dia sgt misteri..macam misi merungkai rumah misteri pn ada jugak :D

first sekali pegi pusing area Parit, jumpa satu rumah lama..besar gila. tp tuan rumah plak xde. cmana nk dpt history kan...kami pn blah mcm tu je..rasa sedih siket-siket sbb kena cari lagi :(
 jalan punya jalan sampai Kuala Kangsar plak..
hooreyyy hooreeyyy..lawa siot tempat. al maklomla bandar diraja kan

cari punya cari rumah kampung tp xjumpa jgk yg 80% made by timber. sume da di tokok tambah. ayat apakah itu?hehehehe
 tiba-tiba plak kete kami nie berenti tgh jalan, rupanya minyak xdak.meter nya rosak..mati kami ingat minyak masih banyak...


situasi time tu..sodih + risau sbb masa berjalan tp misi kami belum selesai..tgh panas plak tuh
last2 ada jgk yg nak tolong kami..oyeah!

kami teruskan perjalanan tp sblom tu singgah masjid sbb kata my b ni sume jadik sbb kami belum semayang lagi :D



motif aku letak pic bell tanpa muka ni sbb time nie dia tgh bebel sbb ak xmau makan :p
siap ckp nak col abah lg,nanti kena marah..hehehehe..geli aty.


ni Masjid Ubudiah...berdekatan istana iskandariah. besar sgt..dari jauh boleh nampak..mmg lawa sgt


ni la group Diamond Holding..peace bro! time ni kami kat Istana Kenangan. bersebelahan Istana Iskandariah..tp xboley masuk la sbb time ni tgh uat pembaik pulih.


hak ni baru la rumah yg jadi mangsa kekejaman studio kami :D
terletak area sama iaitu kawasan bukit chandan..merupakan istana..didalamnya terdapat pejabat siap..rumah milik Raja Bendahara Perak dan usia rumah ni mencecah 107 tahun skrg nie.


ni rupa dari belakang..look scary kan? mmg scary kat dalam.tuan rumah siap bg salam tiap kali bukak pintu dlm rumah nie..meremang bulu roma..kelawaq pun ada aih



ni rupa asal rumah nie.. dikenali sbg Rumah Merah...xcaya taip dekat google 'rumah merah kuala kangsar'
history penuh pasal rumah nie kena dpatkan dari istana...susah doh nak ambik maklumat.

yg paling terkejut pasal pemilik terakhir rumah ni ialah arwah merupakan bekas pengetua itm..kalo skrg ni org panggil rektor uitm la. beliau jgk yg mncipta silibus untuk kami punya program..terkejut n xsgka..banyak sgt buku2 building dlm rumah nie.... org dpd jepun pn pnh dtg buat kajian kat sini.

n terkejut beruk bila taw projek perumahan dpn umh nie milik mereka...antra yg diorg pnh consruct ialah Marina Island and Menara Jam dekat Batu Gajah..waaaa..!!rasa cm nak nganga je mulut luas2 time dgr cerita tu sbb kami siap tgok plan lagi...hehehehe

penyiasatan ke ats rumah ni berakhir selepas hujan lebat+ribut+petir melanda sini..paling scary bila aku dgn dayah berdua kat ats n tiba2 petir kuat..tuan rumah laung mintak kami keluar..mmg seram gila..mcm kdtgn kami nie diperhatikan n siap bg amaran lg. setakat ni alhamdulillah kami xde pape lg.. tuan rumah pn ckp mcm2 jgk pasal istana nie...bayangkan la air tiba-tiba menitis sdgkan xde sape2 msuk dapur..dah la ada busut besar tepi umh bwh pokok..siap ad kucing hitam lg duk tengok kami.


last sekali singgah AEON station 18 dekat ipoh..
then balik..esoknya kami mula drawing balik plan umh tu...penat sgt :D

No comments:

Post a Comment