Followers

Saturday, 9 February 2013

TIPS : calit maskara Expired?? oh..tidak!


assalamualaikum..

untuk pertama kalinya aku muncul dgn bawak 1 tips! tepuk tangan oke 


MASKARA, pembayang mata, penggaris mata & semua yang dipakai kat mata lah merupakan antara yang paling pendek jangka hayat dia. erkk! 

maskara ni xmacam roti,susu atau pun biskut sebab dia xde bagitau tarikh luput.
so, pakar solek mengesorkan maskara ditukar setiap tiga bulan selepas kali pertama dipakai.


reason :
 setiap kali mengulang guna maskara, ia meningkatkan pendedahan kepada mikrob yang boleh memberi risiko kepada jangkitan mata.

jika maskara sudah kering, jangan menambah air atau saliva(titis pelembap mata) sbb nanti berlaku percambahan bakteria dan risiko jangkitan mata yang lebih teruk!

kongsi maskara pn xboleh..not barang baik oke :) lagi-lagi tester yg dekat farmasi atau kedai kosmetik tu..
kita xtau makhluk mana da calit benda tu kan.
so, ada suggestion untuk cara terbaik nak guna tester aku nak bagitau

cara:

calit dgn tisu je, lepastu try dekat bulu roma. time tu tengokla sendiri ada kesan memanjang, melebat dan tekstur yang ringan ke x! senang je kan..xperlu ambik risiko 

harap tips aku ni dapat membantu korang :)

SUMBER : majalah Wanita edisi Februari 2013

2 comments:

  1. btul tu , mata sy sensitif sgt, kdg2 klau pky eyeliner 2 , mula la tmbuh ketumbit.. ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. ketumbit sbb eyeliner xpe,jgn sbb mengintai :D

      Delete