Followers

Monday, 21 December 2015

HAPPY BIRTHDAY TO ME YEAHHH

Assalamualaikumm

Ha ni citer pasal birthday aku lak..hehehe
20/12/2015
Genap usia 22 tahun. Sudah berjaya bergelar seorang isteri & ibu. Kejayaan yg xperlukan segulung ijazah! I feel it hehehe..
Alhamdulillah atas semua kurniaab dpd Allah dlm hidup aku sepanjang 22 tahun aku bernafas di bumi Allah ni. Terima kasih kpd ma ayah adik bradik..sbb selalu dsamping aku sejak aku kecil blm kenal dunia sehingga la skrg.

Terima kasih suami selalu disamping aku & cuba selalu penuhi permintaan aku yg ada kala merepek meraban tah pape.aku hargai :)

Kalini hubby dtg sini lg.permintaan aku..klo sambut dkt sana xde feel la sbb rmai org hehhe..ni lepak dating berdua kat umah lg best xde gangguan lgsg.


Hubby bawak g sungi besi.memula nak makan mee kolok lpstu kdai da tutup..da malam sgt. G makan chicken maryland jerla..ad member dia pegawai dpd ibu pejabat & 4-5 org anggota sekali. Makanla smpai kenyang!


 Hubby kata nak msakkn spageti resepi sendiri sempena birthday aku. Mak kau hijau lah pedas nak mampos!


Selalu nya guna brokoli..tp brokoli da habis.nk buat cmna hentam la jagung pn kan asal sedap kenyang perut.


Hubby yg beria nk beli secret resipe sebijik..sape tah nk makan byk2 petia ais dhla penuh.jadi aku pjuk b beli slices jer..


Ni hadiah dpd b..handbag..da lama b xbeli handbag kat aku.last dia beli masa aku kat sabah dlu.beg tu smpai skrg aku pkai..ni dpt handbag bru..melaram la kan ahakks!!thanks!!
Pandia dia pura2 n cakap..' syg ..thn ni b xsempat beli hadiah apa2 kat syg.'
Ayat ni mintak pelempang je..mendatangkn marah ajer.

P/s: aku harap taun mendatang akan lebih baik dpd tahun sblmnya..semoga allah mjdikan aku hamba yg sntiasa tabah jalani liku2 khdupan..amin


HAPPY BIRTHDAY HUBBY

Assalamualaikum πŸ’•

4 Disember 1988, 27 tahun yg lalu...
Alhamdulillah lahir khalifah di muka bumi nie. Hrini 4 Disember 2015 da berusia 27tahun. Kali ketiga meraikan hari lahir buah hati nie. Alhamdulillah Allah masih panjangkn lagi jodoh kami.

Birthday hubby aku nak beli kek tp hubby xnak..dia nk kek aku jugak. Aku tidakla pandai buat ke hahahaha..nk cuba2 buat karang ke tong sampah pulak kek tu..jd buat chesekut je.mgkin b suka..dia suka cheese yg manis2..okay blh mencuba ni..!
So, sehari sebelum hubby smpai sini aku dah siapkan kek letak dlm peti ais. 


Dia suka ni ha amekaw..esoknya terus licin 1 bekas cheesekut dlm peti ais tu.aku terrlalu penat lambat bangun, so hubby pn malas masak dia bukak peti telan je ap yg ada.


Ada orang mintakkan ambik gambar dia..walawehhh..!! Bunga ni dia letak atas peti ais sebelah frame gambar kami. 



Ni je yg termampu buat.. Tahun ni je aku dpt sambut birthday dia sekali.tahun lepas aku kerja tpaksa aku buat suprise delivery kek ke kem dia je...

Semoga tahun akan dtg masih lg berkesempatan untuk meraikan lg hari2 bermakna nie. I wish !

P/s: aku berharap hubby akan sentiasa berubah menjadi yg tbaik untuk aku & anak2 (eh anak2 plak, mcm nak menambah lg jew nih).sentiasa tingkatkan keimanan & taqwa. Jd ayah & suami yg baik/soleh/berguna. Jd anak yg menghargai ibubapa. Doaku selalu semoga allah melindungi & menjaga suamiku ketika ketiadaan aku disisinya. Amin 

Wednesday, 25 November 2015

JELAJAH MELAKA SIRI I


Assalamualaikum

25/11 amekaw harini gaji...org keje kerajaan mmg duk tunggu2 je tarikh ni kahkahkah. Sehari sblm tu da plan nga Susan nak g Melaka. Nak pusing sana sampai lebam. Malamtu decide nak g pukul brp, nak g nek kete sape, nak g mana..

So plan kul7 nak bangkit dpd tido, tp pkul8 bru nak bangkit..cepat2 bsiap..g jemput Susan..gerak ke Melaka. Mula2 tu plan nak g Zoo Melaka. Jumpa member2 lama kat dlm zoo tu hiks.nak cek tkot ada yg terlepas g keje ke kan ahahaha...da masuk dlm tu, tetiba Susan ckp "mal, kita blm breakfast" omaigod..okay klua balik g breakfast dkt pusat bandar.
Da selesai breakfast nasi lemak, rasa malas nak patah balik g zoo. So we decided nak jenjalan dekat bandar hilir je dulu..






Selesai kat sini..Susan da ckp panas la kat sini. Kami g tambah kupon letak kereta tu then lepak dalam Mahkota Parade. Sambil cari selipar Susan. Sape suruh pakai kasut kan hahaha kan da melecet.
Then, Aman our opismate whasap Susan tanya kat mana.nak ajak lepak sesama ngan awek dia, Hawa. Kitorang on jela..g lepak dekat Klebang sambil sedut coconut shake.
Lepastu Aman ajak g main kayak dekat taman tasik ayer keroh..alaaa dekat area zoo tadi tula..hmm..okay.
Teringat balik dekat member2 dlm zoo tu.hahaha..


Sampai pukul6 kami mendayung.naik sebab hujan da lebat..perut laparrr...xlunch pn tengahari tadi. Aman ajak makan. Pekena asam pedas dekat Laksamana. Makan sambil sakit perut...
Selesai makan pegi Dataran Pahlawan,  carikan something untuk.hubby..selesai terus pegi kem b. Tinggalkan dekat kawan dia untuk bagi dekat hubby.hubby keluar plak..hmm... 

Da pukul 10, kami gerak balik Nilai. Susan da tertido kat sebelah. Aku pn da mengantuk tp tahan mata drive.

Sekian 😊


Tuesday, 24 November 2015

BALIK KAMPUNG JUMPA BUAH HATI


Assalamualaikum

Alhamdulillah happy sangat2 sebab dapat balik kampung..yeahaa..!! Hubby cakap lepasni ad kursus dah,kalo nak balik kena balik lusaa jugak.arghhh mula2 tu aku stress..aku keje shift kna apply awl2 kalo nak cuti.leceh leceh leceh.
Berbakul aku membebel dekat hubby. Aku ckp ssh nk cuti last minit. Kenapa syg keje lg haa?? Wakakaka..hubby stress asalnya nak balik bpe hari je.memandangkan aku da potpet semacam tpaksala dia ikut khendak aku balik kampung seminggu. TERPAKSA hokayy haa!!

Aku masuk kerja pukul11 mlm habis kul7 pagi besoknya..shift malam mmg diorg bagi 2 grup.so aku standby awal dekat scanner.kul 3:30 pagi selesaii keje aku..nak terus balik melaka seram plak rasa awl pagi.rest kjup lepas subuh aku terus pecut balik Melaka. Semangat kau nak balik jumpa anak kat Kelantan.
Klua tol alor gajah gerak ke sg. Udang dlu ambk my hubby baru jemput mak bapak mertua n anna dekat rumah lepastu gerakkk yuhuuu..

Melopong aku tido kat belakang tu penat sgt kerja.nak kumpul cuti untuk anak tersayang..hahahaa...


Balik je nampak budak busuk ni dekat tangga. Uyaaaa...! Terus dia senyumm.dia ingat lagi umi dia nie. Lepastu aku dukung.mencurah2 airmata dia sedih.aiyooo adira syg..lepastu hubby plak dukung..dia smbung lg menangis
Sedihla konon kan sbb lama kena tinggal.sampai malam dia menangis mencecet je airmata.last DEMAM

Esoknya umi dia bawak dia jalannn...pegi tesco belikan dia mainan.seronok la dpt mainan.


 Seronok sampai jilat kaki amekaw hahhaa..sebenarnya nak adik lagi. Jgn taw adira
Umi blm puas main dgn awak lg.jgn ngade2 yer.babap kang!  Pandai kan umi bodek ayah awk belikan awk mainan.


Esoknya lagi ayah bawak pegi jalan dekat pantai. Lagi adik seronok smpai xnak duduk diam.nak ayah ng umi pusing tengok ombak jer.lepastu adik jeles umi ng ayah makan aiskrim tembikai xkasi adik..hahaha..
Kalo ayah bkn kata aiskrim,tembikai skli dia bg awak mkn.nasib umi ada je ayah awk xberani.nanti kena gigit ng umi.

Anak umi da bijak skrg.
Malam2 tido tengah2 sambil isap botol.kipas mesti on kalo x xnak tido. Lepastu ayah awk tepuk muka awak mlm2 sbb ayah mmg tido xde disiplin mcm umi.masa awk dlm perut pn ayah awk tepuk awk selalu..
Untuk langkah keselamatan, umi letak awk plg tepi.umi yg tgh2 plak..baru aman awk tido kan syg.tp awk baik sgt kena tepuk kat kepala pn tido je xhirau.
Kalo umi..mmg ayah awk dpt penumbuk umi..dush! 

Malam last sblm umi balik.awl demam lg.umi kasitaw awk yg esk umi da nak balik huhuhu siannya awak.tgh mlm buta awk bgn nak main ng umi.umi kejut ayah sekali main ng awak.awk risau umi tglkan awk kan nie.pandai nya! 

Xsampai aty umi nak balik kalo awk mcmni.esknya umi anta awk g klnik dlu lpstu checkup.kat klinik awk lgsg xnk tido..awk dk bt prgai geram awk tu ggit bahu umi
Lpstu ggit bahu ayah.awk mengadu dekat doc yer membebel je spnjg kt blik doc.smpaila last nk g farmasi awk still xnak tido.ayah bawak awk pusing klinik..sekali lg awk dtg dekat umi,awk da tertido dkt dkung.kesiann nyaa..sampaila umi balik awk xbgn lg..

Umi kiss awk berpuluh kali sblm balik.awk syum smbil tido.so sweet anak umi..berat hati umi nak balik.tapi terpaksa..naik kete ttup pintu pejam mata. Sabarlah hati okay..bye2 adira next time umi balik lg. Sebulan sekali okay syg muuuaaaahhh!

#iri hati xbawa kemana pun huhi

Sunday, 25 October 2015

DATING πŸ’•


Assalamualaikum 

Hari rest & off aku kena hari jmaat & sabtu.so kul 7 pg jmaat baru habis keje.balik rumah tido kjup pukul12 bangun balik mandi2 cuci pakaian & jemur! Settle keje.start enjin kete pecut balik Melaka.oyeaaahh xsabau nk jmp kekasih hati 😘 sampai da ptg. Tunggu hubby balik lps mgrib. Nak g dating..da lama xtgk wayang mcm zaman xde anak. 
Selesai solat mgrib angkut sekali kak rini & ank2 pegi main wayang.oppss! Silap😸 pegi tgk wayang hehehehe..

Tgk goosebumps.Mula2 xnk tgk lpstu hubby ckp xseramla syg.ni cite lawak..oowhh!okay jom πŸ˜€ aku mmg xsuka cite seram.pkul 12 kot baru smpai rumah. Tenenetttt...tutup lampu good night 😴

Esknya aku ajak hubby jenjalan lg..da lama xdating ni.rindu ahh..kikiki.
So mula2 pusing Mahkota Parade.lpstu pegi Dataran Pahlawan.hubby nak cari barang2 dia nak g perhimpunan silat hujung minggu nti.

Da Settle je aku ajak dia pusing A' Famosa
The first place kami dating😘 so sweet kat sini.





Dulu dtg bercinta xkwin lg..skrg dtg da kawen da ad baby.Dulu tringin nak photoshoot gambar kawin dkt sini..tp xksampaian sbb xde masa 😭 

Jalan kaki sampai tepi sungai tgk Cruise lalu smbil makan cendol. Dulu penah hubby bawakkan naik cruise ni tp wktu malam. Bukan main seronok lg aku masa tu sbb xpnh lagi jalan2 kat Melaka.xsgka jodohnya mmg org Melaka.hihihhii...

Harini pgi2 anta hubby g keje.Sarapan sama2 then pecut balik nilai
Harini da keje shift 3 ptg..xsabau nk cuti lg.Nak balik ngedate ng hubby puas2 πŸ’‘

Saturday, 17 October 2015

WELCOME BABY GIRL :*


Assalamualaikum

Syukur alhamdulillah berkat bulan Ramadhan
Aku Selamat melahirkan bayi perempuan seberat 2.7 kg pada jam 6:47 pagi.
Cahaya mata yg aku & hubby nanti2 kan dah menjenguk dunia awal 9 hari dari due date (38w5d)
Pengalaman bersalin kali pertama bg aku.alhmdulillah aku rasa xsusah melahirkn dia. Semua dipermudahkan.

10 Julai 2015
Aku bangun awal pagi bsiap2 masukkan beg pakaian & segala biskut2 raya yg aku buat dalam bonet.xckup dgn bonet,aku humban kat seat belakang. Mcm tongkang pecah dibuatnya.biasa hubby yg buat..tp ni sdri. 5x aku ulang alik punggah brg. Selesai je terus gerak pegi rumah member hantar oven,nk buat biskut katanya...turn aku da selesai.
Lepastu gerak g KLIA1 jemput Jue. Member tenpat keje lama dr Sabah.ada event d Melaka sekali dgn hubby. Lepastu gerak ke Melaka. Nasib baik xjam sgt lg.kalo x mesti naik kematu punggung. Seharian kat Sg. Udang tunggu hubby habis event smpai kul1 pagi. Da lewat mlm,xdpt balik rumah mak sbb aku mgntok penat + rabun sikit. Tido kat sana jer.

11 Julai 2015
Hubby & aku drive kete masing2 balik umah mak.
Siang hari aku membuta jer sbb penat.petang naik moto ngan b pegi kebun kutip durian.lepastu kait rambutan depan Rumah.kaki rasa mcm longgar & nak rebah. Malam hari aku ajk hubby,mak,Kak rini pegi jalan.
Pegi cuci mata tgk org shopping raya.sampai kul1 pagi baru balik umah.
Malamtu xde tanda nk bersalin pun.cuma kerap nk kencing tp bila g tandas xnak kelua plak. Stress plak rasa.nak tido pn xselesa.

12 Julai 2015
Harini balik kampung kat kelantan.pukul7 pagi gerak lps salam & mtk maaf dgn mak bapak n semua yg ad kat rmh.taun ni raya kat Kelantan lagi.plan nak berpantang kat Kelantan. Due date 22/7 sempatla beraya sana terus. 3jam perjalanan da smpai Muadzam. Hubby benti stesen minyak.aku nak bangun pegi tandas,tiba2 kelua air banyak mcm air paip.aku pandang hubby.aku tunjuk kain basah.bila bangun memancut2 air kelua xberhenti.
Lps isi myk hubby pegi tnya cashier kat mana hospital plg dekat.alhmdlh xjauh sgt hospital muadzam.sampai terus ke unit kcemasan dgn air mcurah2 kluaa.segan pn ada. Staff suruh lapor dekat wad bersalin terus. Dlm hati bdebar2 + panik.

Masuk je wad..nurse pimpin masuk dalam nak cek bukaan.lpstu pasang wire2 bebanyak apa namanya aku pn xtau. Dia ckp contraction ad..tp dia pelik aku xsakit.mmg aku xrasa apa2. Pstu doc plak cek..bukaan masih 2cm.masa nurse check td 1cm.
Aku bgtau doc aku nak balik xnk duk wad.aku nk bersalin kt Kelantan. Doc sahkan yg air yg kelua td air ketuban. Katanya air ketuban boleh bertahan dlm tempoh 10-12 jam.memandangkn aku xde rasa sakit lg..dia benarkan aku balik & lapor segera ke hospital Kota Bharu. 

5jam perjalanan sampai ke Kota Bharu.sepanjang perjalanan tu pihak hospital Muadzam selalu call tnya perkembangan & diorg follow up sampaila aku bersalin.
Aku sampai kat Wad bersalin hospital KB dah pukul 6 lebih.kesian hubby berbuka dgn air mineral je. Lama gila kat depantu lepas dia cek nk tunggu masuk ke wad berjam2 lamanya.

Sempat lagi family aku dtg bawakkan nasi untuk aku ngap memandangkan asalnya aku pn puasa tp batal dek pecah ketuban. Makanla aku dengan hubby kat tempat menunggu. Kul11mlm lbh krg,barula dpt rehat guling2 ats katil. Kak long temankan kat wad.suami xdbenarkn teman isteri kcuali dtg wktu melawat jer.
Aku masih xde rasa sakit.so aku berehatla dgn jayanyaa....


13 Julai 2015
Lebih kurang pukul 2 pagi.aku rasa pening2 berpusing2 & sakit perut.aku bangun terus termuntah. Kak long pegi panggil nurse.nurse bwk masuk bilik nk check bukaan.masih 2cm.nurse panggil doc..doc cek lg.

Nurse pasangkan lagi wire2 tu kat perut.kalo ikotkn da lebih 12jam aku leaking & kena induce.tp doc nk induce pagi besoknya.
Masa pasang wire tu aku da mula sakit smpai xduk diam.nurse & doc tunggu kat sebelah.masa tu aku da lemah xtau bape kali pengsan.sedar2 muntah lg.lepastu nurse bg suntikan kat punggung.sakitnya mak aih..katanya untuk cpt bukak jalan.mgkin induce kot.

Nurse suh aku berehat.aku sedar xsedar je masa tu.cakap sorang2 Kak long bgtau.aku rasa sakit mcm kepala tolak2.sampaila aku rasa nk mambuang air besar.aku dgn mamai bgtau kak long rasa nk membuang.Kak long pgil nurse.diorg cek bukaan lg.mmg aku xsdr apa mgkin aku pengsan lg.aku cuma dgr diorg ckp da 8cm.aku dgr suara huru hara kat wad diorg tolak katil pegi labour room.

Sampai labour room aku da rasa nk meneran.nurse ckp jgn lg..takot kepala baby bengkak.serius ckp mmg rasa tu dtg sdri.aku tahan dpd teran smntra diorg prepare peralatan.nurse cuba ckp2 dgn aku sbb aku da sedar xsedar.bila diorg check lg bukaan da 9cm.diorg suruh teran...masa tu la hubby masuk.hubby pn da tukar jd nurse hehehehe
Bukan main lg dia suh aku teran. Aku dgr dia ckp "sikit lg syg.da kelua kepalanya" 

3x teran alhmdulillah keluarla baby.nurse angkat tunjuk tuutt tuutt baby.
Lpstu dia letak atas dada.nurse suh b azankan baby.siap je diorg ambik baby pegi bersihkn & hubby kene tunggu kat lua.
Dekat 4jm jugakla kat labour room baru diorg pindahkan ke wad balik.masa nurse tolak katil aku nampk hubby follow smpai ke wad.

14 Julai 2015
Discharge dpd hospital. Balik rumah rehat & biarkan hubby jaga baby.kuang3.
Pengalaman yg indah.syukur sakit dalam 5jam je terus bersalin. Baby pn klua xsusah.
Baby umi ni klua awal nk raya agaknyaa..

18 October 2015
Harini genap 98hari usia baby.aku pm da mula keje..rasa mls nak g keje sbb nk sllu bmanja dgn ank :)






Wednesday, 1 July 2015

HARI MAKIN DEKAT...


Assalamualaikum

sambil tunggu masa nak habis kerja kul11 kejap lagi..aku rasa rajin plak nak update blog :D
alhamdulillah buat masa ni aku rasa baby dalam perut ni sangat dengar cakap. sebab apa? aku selalu pesan supaya jgn buat hal masa aku tengah kerja..kalau nak sakit, silakan sakit masa kat rumah.

nak dijadikan cerita...


29/6/2015 aku ajak hubby g scan baby...sehari sebelum tu da pergi, lupa plak hari ahad semua klinik tutup...aku da rindu sangat nak tengok baby nih..esoknya lepas siap buat major servis kete kat Melaka, terus ajak hubby pegi klinik..alhamdulillah bukak :) senyum sampai telinga.

syukur jugak xramai org. da scan nampak jantung baby bergerak2, boleh plak hubby ckp tu mulut baby..seram plak aku kalo mulutnya bergerak mcm tu hehehe
semuanya doc cakap okay, air ketuban okay, baby sihat & jantina pun doc bagitau sama mcm doc2 lain cakap masa checkup sebelum ni. harapnya macam tulah...semua aku terima

yang paling aku hepi berat baby da 2.9kg dibandingkan 5minggu sebelumnya 1.6kg jer.
hubby plak risau sebab katanya baby da gemuk sbb uminya makan banyak :D apalah org laki ni kan..hehehehe

30/7/2015 balik ke Nilai selepas seminggu berkampung rumah mak mertua.
checkup lagi dekat klinik gov. harini cukup 37weeks! ad baki lagi 3 minggu sebelum due date.
hubby temankan kalini..sambil tunggu checkup aku yang berjam tu dia duk mengaji manakala aku da jumpa kawan. jadi bersembangla aku smpai nurse panggil.

nurse da ajar cara nak lapor kelahiran dekat klinik terdekat bila da bersalin nanti. last step kot yg lain2 semua nurse da ajar. lepastu nurse check perut. kepala baby da masuk laluan, tunggu masa jerla sekarang nie..waahhhh!! xcited kebabommm! rasa nak masa tu jugak baby keluar hihihihi

hujung2 kehamilan aku amalkan banyak bersujud. nak bg mudah bersalin..jadi selalu aku dgn hubby solat terawih bersama kat rumah je. kalo nak ke masjid mmg aku xmampu. kadang2 masjid ni dia punya bacaan panjang, aku plak xmampu tahan lenguh satu badan.
lepastu amalkan surah nabi yunus bagi mudah bersalin..

tiba2 la plak mlm tu dibuatnya baby xbenti gerak.aku risau gila...tkot baby lemas ke terbelit ke..nak g spital xde klua tanda lagi..dhla jauh hospitalnya..hubby plak da balik Melaka.jd aku gosok2 baby pujuk dia tido.bila dia diam, perut aku terasa sakit teramat.bukan sakit yg mcm selalu..mcm nak patah tulang belakang aku..tuhan je tau..then selepas seminit hilang rasa tu...smpai skrg belum dtg lg sakit mcm malam tu.

aku smpai skrg tbayang2 sakit yg smlm...ngeri! xdapat bygkan kntraksi yg sebenar! Allahuakhbar..
hanya yg beruntung je dpt merasai pengalaman mcmni.
aku berdoa je semoga dipermudahkan semoga dipercepatkan proses bersalin. Amin

Friday, 19 June 2015

RAMADHAN TIBA LAGI


Assalamualaikum :)

Harini 3 Ramadhan. Alhamdulillah dua hari dapat berpuasa dengan jayanya..ceeewaaahh..!! sebabnya first and second day berpuasa bersama cik husband. first time ni masak untuk sahur. selalunya sahur kat rumah, MIL or my mom yang masakkan :D bangun2 da sedia makanan kat meja hehehe..
hari first hubby cakap masakla apa2 jer..so aku masakkan ikan jaket tu mcm selalu mak aku masak ( masak sambal ala kelantan) + sawi goreng dengan udang yummy! b puji sedap katanya..berselera dia makan sampai bedal nasi bahagian aku..adehhh
second day plak hubby request sahur nak makan sardin dengan sayur kangkung goreng belacan..muahahaha...banyak2 makanan tu sardin jugak dia nak. so aku turutkan ajela kan bukan selalu dia makan masakan aku. pagi tu dia xbangun temankan aku masak macam hari first :') mungkin penat sgt kot jd aku pun malas nk kejut. memandangkan aku bangun da lewat & buat kerja sorg2..maka adala yg hangit iaitu nasi..hehehe..lupa nk tutoppp api kahkahkah...nasib baik sikit je. hubby gelakkan aku.

harini da hari ketiga berpuasa, hubby da balik Melaka. semalam balik kerja kul 11 aku makan kueyteow sup yang Dayah beli. lepastu tidoo..pagi tadi kul 5:20 aku bangun..xsempat masak ke hape..aku minum air kosong je niat nak sahur. xtaula perut dapat bertahan ke x nie..hope baby dalam perut x meragam mintak nasi hehehe..selalu minum susu/horlick tiap pagi...da sarat ni aku bersyukur masih dapat lg menunaikan ibadah puasa, aku tengok kawan2 aku 12 weeks pun da tingtong puasa.

bulan puasa ni macam2 aku rasa nak makan..tp xdpt mkn lagi.benda yg aku rasa nak makan sgt2 lemang, onde-onde, murtabak, ikan tilapia bakar resepi mak aku ;'( arghhh mcm2 lagila nak makan. stresssssnyaaaa xdpt mkn lagi..hope aku dpt rasa semua tu sebelum bersalin.. sabar ea baby..bagi umi makan puas2 dulu sebab lepasni umi kena berpantang makan berbulan-bulan.. OMG

seminggu sebelum puasa tu hubby dtg jemput kat Nilai. bawak pergi kenduri rumah boss dia kat Senawang.sebabnya sebelum tu aku ada ckp teringin sgt2 nak makan kenduri kohkohkoh :D
so hajat yang tu da tercapaii..selesaai.
lepastu kami balik Melaka. da lama xbalik rumah MIL ( semimggu je xbalik ) hahahaha
kononnya malam nak tengok wayangla bagai..last2 semuaa krookhh krookkhh depan tv.




last date sebelum puasa..date berdua & lepasni akan jadi date bertiga plak.
hope Ramadhan kalini membawa seribu makna sambil menungu kelahiran orang baru :)

MOOD : xsabar nak cuti panjang 

Tuesday, 9 June 2015

42 DAYS TO GO ^___^


Assalamualaikum 

Nampak x aku sedang menghitung hari. Setiap saat aku hitung sebab xsabar nak deliver orang baru dalam hidup aku! Lebih kurang 6 minggu lg nak due, xsabar xsabar nak cuti panjang :) 70% peratus persiapan maybe aku da buat.tinggal sisa-sisa je lg untuk aku habiskan. Hujung bulan Mei,aku dapat arahan pertukaran tempat keje.xdela tukar jauh mana pun cuma tukar bahagian/cawangan je. Now dekat cawangan pemeriksaan penumpang KLIA plak.hmmm...ada sedikit kesulitan bagi aku sbb keje shift & masa rehat xmenentu :'( 

Ada masa kene kerja 16jam sehari.dengan bawa perut ni aku kadang2 rasa xlarat sgt.
Kekadang 2hari xbalik rumah sbb xnk siksa badan ulang alik.tambah dengan alahan yg belum habis-habis lagi nie..hmm..xpe! Now jugak aku da xlarat nk drive jauh2 mcm selalu aku drive sendiri balik Melaka. Dulu every weekend aku balik sana.now sebulan sekali.

Jadual keje pn da xsama dgn my hubby yg opis hour.kalo x tiap weekend kami blh jmp :')
Alhamdulillah mak mertua aku paham aku jarang balik Melaka.husband aku pun paham & now dia yg banyak ambik cuti dtg jenguk aku.datang bawak aku jalan & belikan apa2 benda aku nak makan.manjakan aku la kekonon :D

Ada masa dia hantarkn aku keje. Tolong urutkan belakang yg sakit lenguh semua.wlaupun kejup tp rasa dhargai sgt. Sekarang husband aku da banyak berubah sejak aku da sarat ni.nampak perubahan mendadak dia.mgkin dtg kesedaran kot da nk jadi ayah hihihihi..
Kalau aku marah,dia byk mengalah..aku angin ribut taufan gempa bumi ke smua dia buat xkisah je.dia sllu minta maaf wlaupun xsalah. Dia sllu minta aku bsabar istigfar byk2 kalo aku mrh.jadi 5 mnit jela aku angin.lpstu xmengamuk dah sbb sjuk aty aku bila husband pandai pujuk skrg.

Betulla kata biras aku ( wife abg ipar aku ) 
My hubby da byk brubah lps kawen.mgkin aku xsedar sbb aku kenal dia sblm kawen xlama.jd aku xdpt nk tgk perubahan dia. Bersyukur sgt kalo cmtu :') hope jadi ayah & suami yg penyayang.AMIN

husband aku ni kuat risau orangnya.aku ckp sakit sini sakit sini dia da risau.pdahal sakit biasa je pun.laju je dtg melawat aku.hihihi...kdg bila aku rindu aku buat2 sakit mcm nak mati.dptla jumpa nanti :D bijak kan? 42 hari lagi..umi xsabar nk tgu baby. Umi xsabar nk hadiahkan ayah zuriat dia. Kadang2 umi nak baby lahir cepat2..tp mana blh.
Selama 9 bulan nie,umi paling suka pegi klnik.sbb nk tau apa doc ckp.nk tau baby sihat ke x.wlaupun baby sllu tendang2 umi,korek2 perut umi dgn kaki..umi sayang baby selalu!
Masa scan umi nmpak jari kaki baby yang tembam.umi rasa nak gigit je kaki comel tu hehehehe

Umi harap baby sihat selalu..aktif mcm selalu. Korek2 perut umi bila masuk waktu subuh
So sweet baby :) I love u so much! Pengalaman yg xsemua dpt rasai. Baby maafkan ayah yer sbb tersiku perut umi malam2. Ayah mmg mcmtu gaya tidurnya.umi pn sllu kena tumbuk kat hidung kat muka.nasib ayah xcekik je.

Da xlama nk start puasa..baby belajar bertahan k time umi puasa.insyalh umi puasa slg baby tolong umi tahan lapar kikikiki..
Dah dah dah...pegi tido.da pukul bape nie arghhh mata aku sllu xdpt pejam..

Nyte baby


Tuesday, 5 May 2015

COUNTING DAYS ^__^

Assalamualaikum..

Kalo dikira-kira da xlama nk bersalin.sekarang da 7bulan. Anytime! Kwn2 sepejabat da selesai  n selamat timang baby masing2. Aku? Owh..masa yg tersisa ada baiknya aku kumpul semangat untuk masa yg xtau bila akan tiba.persiapan? 
Mental aku masih stabil.hahahhaa..aku sdri xpnh lalui saat bersalin n pastinya xsama setiap org.jd aku xdpt bayangkn saat2 tu skrg :) cuma mgharap berjalan lancar.

Keperluan baby?hmmm...aku maybe terover beli baju2 sbb byk baju2 cntik kat kdai.aku rasa suka aku beli.da siap cuci n simpan elok2.tunggula seminggu dua lg mybe aku packing siap2 dlm beg khas untuk preparation ke hspital.

Yg lain2 aku xpastil apa yg blm aku buat.mybe ad lg tcicir barang2 blm dbeli.aku tangguh2 knon lmbat lg.bila da xlarat nt..hamekaww! Sape nk pegi belikan brg? Hubby? Owhh..kalau aku minta btol susu mgkin botol mineral yg dia belikan.hahahaha..lelaki biasala.


Masa kandungan 27minggu aku teringin nak scan 4d.sekali pegi klinik..doc ckp baby da besar.kalo scan pn maybe xdpt tgok wajah baby.sedih... :'( hantuk kepala kat kusi.


Baby da besar.sbulan sblm tu berat bru 380gram. Masa 27weeks da naik 1.1kg daa..
Baby jgn mbesar tlalu byk okay..xlarat nak meneran nanti.apapun asalkan baby sihat!
Baby aktif doc ckp..n jantina pn doc swasta ckp sama mcm kat gov cakap.
Insyalah kalo betul alhamdulillah.

Umi dgn ayah nantikan kelahiran baby.ayah da blajar pegang baby org skrg.practice mungkin! Hehehehe..belajar dodoikan anak.umi dijadikan bahan ujikaji dan hasil nya berjaya.

Semoga baby sihat kuat da diberi perlindungan sehingga lahir.amin


HAPPY FIRST ANNIVERSARY TO US!

Assalamualaikum..

Hai lama x update blog..pesbuk smua sama.sbb? Aku teramatla busy.busy dengan tido..makan..tidoo..hahahaaha..niat dihati kononnya nak gemukkan badan.da nak masuk 7 bulan preggy,xde yg perasan aku sebenarnya tgh sarat mengandung.wakakaka..
Aku rasa itu lawak & mendatangkan stress.selama aku mengandung baru naik 5.5kg jer..apakah?

Bersyukur xkena minum air gula tp istigfar byk2 tiap kali kena masukkan air! Tgh sihat walafiat tp doc suh masuk air.sbb urin aku xberapa nk bagus.sabo ajelaa..semoga baby sihat & gagah perkasa nak melawan sikap umi yg xnk minum air masak banyak2!

Skrg cik hubby da selalu dtg melawat wlaupn sibuk.kalo aku cakap rasa nk dia dtg,terus depan pintu rumah.sukanyaa org picit2 badan yg lenguh..mandikan..masakkan.yuhuuu thanks b :)
3/4/2015 genapla setahun usia perkahwinan yg kami bina.tahun pertama yg penuh ujian dan kami hadapi bersama2 sokongan keluarga.alhamdulillah da smpai tahap skrg..da nk jd mami & dady dah xlama lagi. A lot of thanks to hubby sbb selama ni dialah yg ambk alih tugas sbgai ayah,abg n adik..dia yg mnjakan aku,nasihatkan,membebel,bergaduh dan tetap memahami aku yg sengal ni.

Dia xpernah menolak permintaan aku.kalau ckp raya nk balik Kelantan.dia balik...kikiki..taun ni turn kt melaka maybe jd turn kat kelantan lg sbb berpantang kat kampung sendiri.Rela dia xberaya bersama keluarga da 2 tahun demi keselesaan aku.xpe next year kita ganti balik!  Dia selalu usaha nk happykan even aku kdg2 jenis yg xpnh puas hati.semua benda nk perfect katakan.tp b steady xpnh pnjg2 cite.lg suka bdiam diri & mengalah.

Apa yg aku nk telan dia akan tunaikan.pukul12 mlm pn dia sngup belikan..sebelum tido selalu dia usap2 kepala aku & tepuk2 aku supaya senang tido.mcm ank kecik dia layan aku.Kalo aku ckp nk tido kelambu khemah..mesti dia pasangkan kt depan tv n kami tido ala-ala camping gitu.dia selalu tny "syg nk midnight x?" Kalo aku ckp penat,dia singgah beli cd dekat kedai lpstu tgk sama2 kt rumah.
Hujung minggu kami selalu diisi.sejak da sarat aku banyak habiskan masa dgn tido.kdg2 dia mbebel tp lama2 dia diam jugak.

Dia selalu caring pasal anak dia.ngaji untk anak.cakap2 dgn perut. Gosok2 perut.sape xsyg anak kan?huhuhu...byk kenangan yg membahgiakn aku.bersyukur sgt dpt husband yg penyayang.yg kuat merajukk :)


Cukupla ssekeping gambar ea..malas plak nk upload hehehe..
SSemoga perhubungan kita kekal bahagia mcm selalu.xperlu hiraukan mereka2 yg iri hati dengan kita.hidup kita xde menumpang sesen pn duit org.jadi diri kita sendiri. Kami da ckup bhgia.alhamdulillah..banyak benda da berubah seiring waktu.

HAPPY ANNIVERSARY HUBBY
I LOVE YOU SO MUCH!

Thursday, 5 March 2015

BABY DATE WITH DOC ^__^

Assalamualaikumm ^__^

Hello semua...pepagi da kene kick dgn baby!sekarang malam2 baby da xkick umi dia dah.atau mgkin umi dia tido mati sbb xsedar kena kick.hehehe...skrg da 5bulan lbh sikit,nak memasuki bulan ke6 plak..cepat jgk masa berlalu ni yer. So checkup kalini mmg aku xcited.
Pagi2 aku da terpacak kat klinik.sbb doc da tulis kat buku tu weeks 20+ nak kene scan! 

Dalam hati gembira sgt sbb nk tgk perkembangan baby..da besar ke dia kan?so mula2 dia suh urin test n cek hb semuala dlu...pagi2 da kene cucuk.ok xpe sikit je nurse ambik darah umi.xsakit sgt pun.da dpt kputusan makmal..heran sikit kenapa xde kputusan urin %#-:&#)';?

Okay duk balik kt tempat mnunggu..tunggu nurse panggil.alahai lama jgkla menunggu smpai naik bosan.bila nama da kene panggil dia suh timbang dlu.
Yeaaahhh..!! Da naik banyakk..naik 4.5kg.nurse mula2 terkejut gak la n aku pn sengih je smbil ckp haritu lgsg xnaik kn nurse,jadi xkenela mnum i gula?hehehehe...okay nurse cek buku.okay dia ckp xkene minum.alhamdulillah suka3..lepastu cm biasa dia akn cek dengar degupan jantung baby..baby menyorok puas nurse cari dia xjmp kikiki...lama jgk la baru baby bg dengar jntung dia.

Lpstu nurse ukur ketinggian perut.pn da bertambah 5cm lg.wahhh...makin demukk ea baby umi ngan ayah ni! Okay everything ok..tetiba aku tertanya nurse..bila nk cucuk kancing gg?nurse ckp klo da rasa bby gerak da blh cucuk..hehee..harini pn blh..

Adeh..kena cucuk lg sekali.kupikir xsakit.mmg xsakit masa cucuk tp sakit masa dia tekan ubat. Ternganga la aku tahan sakit.nurse ckp ad org akan rasa kebas.i wish xkn kebas.klo x cmna nk drive.alhmdulillah xkebas cuma dia berdenyut2. Hai bakal mommy yg takot jarum cm aku dulu2,lpsni kene pasrah dah untuk zuriat kita jugakkk :)

Siap kene cucuk kene tunggu lg hampir sejam..appointment dgn doc..klo x kerana nk scan mmg sudah hlg ksabaran aku ni alahai dengan lenguhnya lagi..da smpai gliran aku mmg aku lega sesangat! Doc suruh terus baring atas katil.smbil dia tulis2 buku dia sembang dgn aku.so kalini aku xbrpa phm tgk dia scan.sbb biasa baby duk mengiring je ,harini baby duk terlentang..so scan atas muka dia..evrythg looks ok je.siap scan jantina lg..mak aih mengangkang kau yer nak! Huhuhu

Jantina da tau tp biarlah rahsia.nk tunggu scan 4d nanti nk cmfirmkan balik..sebelum balik tu doc snap gambr muka baby yg tembam ni bg umi tgk bila rindu2 hehehe


Klo yg biasa scan baby dia terlentang mesti dia phm tgk gmbar nie.ad nampak mata hidung mulut..just snap bhgian muka jer...omg comelnya syg buah hati kami nie.

Alhamdulilah checkup minggu ni da xde mslh urin sbbtu dia xkluarkn kputusn urin.da okay da smua..cuma hb turun dpd 12 ke 11.2..itu akibatnya xmakan semua ubat yg doc bg mcm selalu.

To my hubby: ur baby coming soon.doakan semoga semuanya baik2 yer.

Monday, 2 March 2015

CNY - BALIK KAMPUNG YEAAHHH

Assalamualaikum :)

Mood baru balik dpd cuti.masuk opis awal stgh jam.so,sementara tunggu meeting dgn Dato' pagi nie blhla update blog dulu ^__^ seminggu bercuti nie byk yg da lain kt opis ni,masa aku tinggal haritu da bersepah dgn mcm2 dokumen..harini dtg masyalah lagi bersepah! Semua org tgh sibuk dgn operasi tp aku terkecuali huhuhu..jadi urusetia angkat fon jela.

Mood cuti aku blm habis,best sgt dpt balik cuti nie..apa x best kalo apply 5 hari tp dpt cuti smpai 11 hari kan? Travel jauh nie mmg memenatkan lah bg ibu2 preggy cm aku nie.baru merasai penat dia.nasib hubby paham klo ada masa xsmua pmintaan dia dpt aku penuhi.tpksala dia pn bljar bdikari.kalini kami gerak balik hari jumaat hari kdua CNY. jln xjam pn..8jam je prjalanan xcm biasa smpai 12jam.smpai petang tu dlm pkul4,apa yg ptama aku cari bila smpai?opkos cari si Faqehh! Cium2 smpai puas...sminggu jgkla aku cium je dia sbb bau baby sgt wangi n aku rindu sgt dgn dia.

Hari kedua kat rumah, 21/02/2015 hari sabtu..fuhh ramai plak yg bt kenduri.lps zohor start pegi kenduri kawen sedara lelaki aku kat area pantai Geting. Ramai betul org maklumla majlis dua2 belah pihak buat sekaligus. Selesai kat situ dlm kul 4:30. Bergerak pegi Kampung Laut rumah kwn sekolah aku. Akibat banjir yg lps,byk jln rosak n masih ttup.sabo ajela.


Congratulations kawan! Akhirnya ko ikot jejak langkah aku hehehe...kita tunggu turn yg lain2 plak. Semoga ko pn ikot jejak aku dpt baby blhla kita jd mommy sama2 ^__^
Selesai kat sini terus balik berehat..lps mgrib smbung lg dekat rumah jiran sebelah. Kat kelantan biasala org kenduri smpai kul 10 mlm.so xsempat siang kita hentam je malam2.

Next day! Kami satu family gotong royong bakar lemang.idea ni akula yg punya sbb aku nie takot raya nanti xsempat nk makan.wlaupn due lps raya tp aku risau kalo terberanak sblm raya hahaha...imaginasi aku nie kuat!

Next lagi..hari isnin..hummppphh! Harini kitorang pompuan2 semua pakat nak masak nasi dagang!  Next lagi..selasa..masak laksa penang & laksa lemak..tiap hari masak je keje kami nih.makan sampai puas.tambah2 bila balik kelantan ni aku lgsung xde alahan.hilang sekelip mata yuhuuu!!!


Plan hari Rabu, kami nak pegi berkelah kat Lata Tembakah kat Terengganu. Rupanya tempat ni masih tutup xpasti knp masih dselenggara. Jadi ubah haluan ke Lata Belatan xjauh sgt dpd situ..hari biasa mmg xramai org..aku suka sbb xplu srabut2 dgn ramai2 & lagi senang nak urus budak2 ni senang nk perhatikan.






Ni semua idea hubby.dia yg nk sgt pegi air terjun.hantu air nama manja dia sbb suka sgt dgn air.klo ajk pegi laut kompen dia ckp mak dia xbagi main panas.alasan dia sbb xnk hitam wlaupun hkikatnya mcmtulaa...

Esoknya..hari khamis.da mintak dgn hubby nk kelua jalan2 dengan member masa blaja kt perak dulu.so hubby bagi..siap suruh pegi jalan jauh2 lg..mesti dia xnk aku kacau dia main game lagi wakakakaka.so pegi ambik Zati kat Pengakalan Kubor. Mula2 pegi kawasan bebas cukai dulu..pusing2 sambil beli skirt plain yg nk pakai g opis nanti.lepastu baru pegi makan mee cambol.org tumpat je tau makanan nie :p sila cuba kalo dtg pengkalan kubor yer.
Da kenyangkan perut,xtau nak g mana dh.tgk jam masih awal.b pesan pegi jalan2 dulu tadi hehehe..nak g pantai?panas sgt time nie.nk g mall?hmmpp...malasla aku..last2 pegi umah kakak ipar aku smbil melawat si faqeh yg demam sejuk mandi air terjun smlam.

Okay jumaat hari last kat kelantan sblm esk balik melaka dah.isnin da keje balik. Kami 1 family dengan 3 buah bot pegi berkelah kat pantai yg betul2 mengadap laut cina selatan. Semua abang2 aku & wife serta anak2 dia pegi sekali.kami BBQ sikit2 sambil makan nasi kerabu!






Ni last aktiviti kitorg.kene tunggu lagi 3 bulan insyallah la balik lagi sbb time tu da 7bulan lbh usia baby ni nak buat lenggang perut lagi kat sana. Xsabar plak nak tunggu baby kelua.skrg pn da blh rasa dia menonggeng menendang.geli kat perut dibuatnya.kadang klo tido rapat2 dgn hubby,dia yg tkejut sbb baby gerak.lucu sgt rasa sbb kami masing2 teruja dgn khadiran org baru. Barang baby banyak lg xbeli sbb xpasti lg boy ke girl kan.ad yg ckp girl ad yg ckp boy.momny dia yg cnfuse skrg nie.boy ke girl smua kami terima asalkan sihat jadi anak yg baik.

Semoga berkesempatan lagi nk balik kampung jumpa keluarga.
Ayah pun hepi balik reramai ni,katanya makan da berselera sebab senang hati anak2 balik. Nanti kami blik lagi ya :')




Tuesday, 17 February 2015

SPECIAL DATE WITH BABY ^__^


Assalamualaikum!

Da nak habis bulan Februari..lagi sebulan genapla usia perkahwinan kami setahun! Semoga semuanya akan selalu baik2 sampai bila-bila. Last week kami pegi klinik..payah jugak cri klinik swasta kt Melaka yg bukak hari minggu nih,maklumla keje mana sempat nak pegi time opis hour..pusing punya pusing sampaila jumpa 1klinik ni..Klinik Metro. 

Niat utama nk scan baby sbb hubby blm pnh lg tgk baby di scan! Usaha umi nk introduce ayah dengan baby yg selalu tendang perut umi malam2 nih! 
Mulanya berharap dpt scan 4d sbb xsabar gila nk tgok wajah baby huhuhu..tp doc xbagi lg sbb katanya alang2 scan 4d tu baik tunggu lagi bberapa minggu sbb nanti dpt trus tgk jantina..klo x rugila sbb kene scan ulang lagi.okay..xpe...sabar je.

Last bt kputusan scan biasa je..masa scan tu bby xbanyak gerak.cuma kaki dia gerak2 sama cm ayah dia bila tido..! Sbijik !
Maybe dia mmg tgh tido sbb selalunya kalau scan mmg dia xkan diam.samada dia beralih ke tempat lain atau pun dia akan tutup muka dia dengan tangan.dia xsuka org intai2 dia kot..kalini xaktif sgt sbb dia da mula tido siang2 dan malam2 menendang umi dia. Alhamdulillah hubby dpt jgk tgk zuriat dia dlm perut umi.


Inilah rupa bby tgh tido..da 18 minggu..perkembangan semua baik.baby membesar dgn sihat.umi n ayah xsabar nk tunggu baby lahir nanti.

Selesai scan tu doc bagi susu formula untuk kegunaan baby bila bersalin nanti n juga susu untuk umi..1 frame kecik untuk letak gambar.umi letak gambar baby je!

Siap plan haritu..kami pn balik n berehat.aku pn penat sgt sbb pagitu aku drive dpd klia ke Melaka hantar kak sue pegi Melaka Sentral.pastu ambik b kat rumah n g klinik.ptg bru smpai umah.baring smpai ttido kt lantai akibat penat!

Sunday, 8 February 2015

PERUT KENAPA SAKIT?


Assalamualaikum :)

Minggu lepas pegi checkup kat klinik.alhamdulillah xkena ambik darah sbb dari awl preggy xde mslh dgn HB & xkena minum i gula..cuma mcm selalu cek urin je...klo sblum ni 2+ 1+ skrg da turun lg..trace je..tp nurse suh minum air masak banyak2 nk bg result dia negative. Aku dpd dulu jenis xsuka air masak ni kcuali ada ais.hmmm..aku belajarla telan wlaupun xsuka!

Timbang..bape kilo naik?ke 1 tan?huwaaa...da 4 bulan berlalu,sekilo pun xnaik.mommy makin kurus n baby bump makin membesar.so berat dia xberubah jgk! Da makan banyak2 da minum susu enfamama da telan semua ubat yg doc bg :')

Nurse sekali lagi try dengar jantung baby sbb 3mgu sblumnya xdpt detect..so dah dpt dengar.laju degup jantung dia..lagi laju dpd mommy dia..kjup ad kjup hilang.nurse cakap dia xduk diam ni..alahai anak dpd dulu smpai skrg xpnh duk diam.

Aku sakit bhgian kiri perut da sminggu..mula2 aku takot sbb ad kes baby duk lua rahim. Tapi bila aku pkir balik,xkan la sbb doc da scan baby aku elok je kt dlm rahim nie.nurse pn ckp xde apa tu..lepastu 2 3 slepas checkup,sebelah kanan plak sakit.aku tekan perut bhgian kiri,lembik je..tekan kanan mmg keras gila..sakit plak tu.hmm..mybe baby duk sbelah kanan kot.sebab rasa bulat je...xpela..bila da tido..hmm tgh mlm sakit plak perut nie.rasa cam nak pecah..aduhai makin risau.

Esok pagi bukak tenet search la kt google.
Sakit perut trimester kedua mgkin sebab rahim tgh nak mengembang lg  n baby tgh nak besar.so its normal! Yeahh...kcuali blaku pndarahan masa skit tu mgkin sbb lain.so relaxx mommy,im okay!
Da lega la hati ni sikit sbb xde apa.cuma mlm2 kena standby la sllu sbb tiap mlm msti skit je.kena byk selawat gosok2, perut kata ayahnyaa..:)

Baru sikit baby bump nie..kecik n bulat je.kalo da besar nanti agak2 sakit lg x?huhuhu...xpe blaja tahan sakit,sakit lg nk bersalin..mommy kuat kan!yeaahhh!!!

#be nice kat dalam tu ea baby

Tuesday, 27 January 2015

DATING BERTIGA :*


Assalamualaikum ^__^ 

Setiap jumaat lepas habis kerja mmg sllu aku travel dpd sini ke Melaka..klo aku rajin aku sorg2 je pegi sana.kalo aku malas, aku mengada-ngada mintak hubby dtg sini dan bawak aku balik. Mmg kebiasaan aku akan balik umah mak mertua setiap kali hujung minggu, time aku ad kerja yg xdpt dielakkan je aku xbalik..

So jumaat lepas lepas kerja aku balik umah dulu solat asar & kemas pakaian. Lupa hari jumaat n kene balik Melaka.kalo x da siap2 dari awal trus blh jalan.so lewat sikitla sampai..lps mgrib baru sampai Sungai Udang. Jemput hubby kat tempat keje. Kami rancang nak pegi tgk movie sbb dah lama x pegi tengok movie sesama.dulu pun kami dating bertiga..dgn adik ipar aku sekali. Skrg pn bertiga, dengan baby ^__^ 

B sibuk nk tengok cite aksi bagaii...tapi aku nk tgk Suamiku En. Perfect 10 jugakkk!! Jadi dia ikutkan jelaaa kalo x aku merajuk seminggu nanti huahahahaha.movie start pukul 10:30pm.jadi beli popcorn n air lepak kat situ jer.


Kami mula buat perangai xsenonoh kat situ..hehehe...midnight movie habis pukul 1:30 lebih kurang..mata pun da mengantok.terus balik umah. Sekali lagi aku buat perangai, nak tido dalam kelambu bagai..jadi bersusah payahla hubby pasang walaupun da mengantuk..lepastu dia tepuk2 aku sampai tido.selalu macamtula kalo x aku meragam xtido.

Esoknyaa petang aku ajak b pegi pasar malam kat Jasin tu. Sampai sana semua benda aku nak beli.pening kepala hubby melayan nya. Tq b sebab xpernah jemu melayan karenah isteri nie..bak kata b ISTERIKU BIDADARIKU 

Cuma dlm banyak2 benda yg selalu aku minta,ad satu benda je yg b xnak tunaikan..lucu lucu lucu..sebab aku cuma nak makan buah nangka tapi b xkasi sbb takot badan masuk angin.aku ugut2 nak beli diam2 pun dia ugut aku balik.aduhaii....pernahla aku teringin makan nanas.aku curi2 makan nanas dlm peti ais lepastu aku makan depan tv.terus dia pegi makan semua yg ad dalam peti ais tu sebab xkasi aku makan lg.
Bukan tu je yg aku buat,air pepsi yg disorokkan mak dlm almari aku minum dengan penuh kenikmatan...hahahaha...lepastu b suruh anak buahnya minum sampai habis sblm aku minum lg.

Oowwhh suamikuuu..risaunya dia nie.mengalahkan makcik-makcik aje.minggu ni dia da outstation ke Sarawak. Rindula nanti xdpt jumpa.tp memandangkan dia da rasuah aku dengan ikan terubuk masin sarawak tu, aku relakan..hahahaha..semoga selamat pegi selamat pulang ye daddy. !! 

# WE MISS U
# WE LOVE U

# Nanti balik kita dating lagi ea.jaga diri kat sana.jaga solat n jaga hati :*

Sunday, 11 January 2015

PANTAI BAGAN LALANG, SEPANG


Assalamualaikum

Minggu ni xbalik Melaka. Hubby dtg sini..kononnya nak temankan hari minggu,tapi ada kerja last minute.hubby terpaksa balik Melaka keesokannya. So tinggalla aku sensorang balik kat umah. Awin & Zimah ahad baru ada. Keje shift biasala jarang ada..hmmpp..merajuk dengan hubby.jadi minggu depan dia janji nak dtg sini :) miss u a lot hubby. 

Hari ahad Awin & Zimah balik.kami rehat2 sembang depan TV.petangtu ada org ketuk pintu rumah..bukak nampak Dayah & Mira. Amboi lawa2 semua nak kemana..aku baru nak terlelap mengadap lappy. Nak ajak berjalan la nie.
Katanya lepas asar kita gerak. Berlumba2 aku ngan Awin mandi.aku nye bilik master bedroom ad blik air kat dlm, tp berebut mandi guna yg kt lua.hahaha....buruk perangai.

Mula2 si Dayah ckp nk g PD.aku on je...lepastu Zimah ckp pegi pantai Bagan Lalang. Semua pun da pernah smpai PD. jadi ad bagus jugak cuci mata tempat baru. Adala dlm 45 minit dari rumah kesana. Baru aku tau Avani Sepang Gold Coast rupanya kat sini jer. Menarikk..boleh ajak b bermalam sini nie. Lebih kurang Lexis Hotel PD jugak. chalet ats air..tp lagi besar.xtaula harga bape..klo PD nya pun 1 malam Rm700,sini mungkin 1k. 
Kalo 1k pn puas hatila sebab tempatnya luas cantik santai n bla bla bla..

Kami lepak2 tepi pantai sambil tengok ketam,tengok org main piring terbang n makan aiskrim...^__^ cuci mata jer...jalan lenggang kangkung cam org bujang


Lepastu balikk Nilai.rehat2 kejup kat rumah diorang.lepas solat magrib gerak pegi KLIA hantar si Fiza nak balik JB. lepastu terus pegi makan plak..Zimah belanja malam nie hikhikhik...


Kul11 sampai rumah..balik landing depan TV sampai ke pagi.masa semua xkeje ni bolehla tido reramai depan TV. Haish harini da keje...




Tuesday, 6 January 2015

6 MONTH TO GO :)


Assalamualaikum

Harini genap 12 minggu..so ad lagi baki 6 bulan..wahhh..lamanya xsabarnyaa nak tengok malaikat kecil keluar nanti. Aku tau aku preggy masa 5 minggu..kitaran haid lambat seminggu. Mula-mula malas nk check, lepastu kawan-kawan suruh check sebab kata diorang bahaya.sebab aku tiap hari kelua operasi.kalau betul aku preggy,bolehla mintak permission untuk duduk opis jer nanti.kesian baby asyik turun naik tangga je nanti.mami pn penat...so aku check la senyap2 hubby xtau sape pn xtau..pakai UPT digital tu.


Pakai yg ni dia style loading lama sikit..mula2 kelua pregnant ke x..lpstu loading lagi..dia bgtau bape minggu..so betulla kiraan aku ( 5 minggu ). Perasaan? Xtau nak kata..betul ke ni?betul ke ?hahaha...
Terus call hubby.opkos la kan sbb dia kan my hubby.perlu dia tau dahulu sblm org lain. My hubby terkjut sgt2 lpstu dia ckp 'alhamdulillah' sbb kami da lama nak baby.xnk merancang ke apa kan.hepi sangat2 dia,semua kawan2 dia pegi bagitau..aku pun tambah2 hepi setelah 7 bulan berkahwin kami usaha akhirnya Allah perkenankan doa kami doa keluarga kami.

Sekarang ni hubby da xde tiap2 bulan dgr aku kata 'Biey,perioddd..!!' Hahahha..tapi skrg dia lg stress bila aku asyik muntah..smpai batuk2 sekali.sori biey ;) reaksi family plak?diorang opkos la hepi kan.xputus2 doakan kami,nasihat supaya jaga kandungan,jangan lasak2,minum susu,telan said folic bla bla bla....

Cukup 8 minggu kiraan aku,aku pegi daftar kat klinik.buat buku pink..


Pegi buat buku sorg2..kesian kan?hubby jauh sikit malas nk susahkan,lagipun dia amat sibuk.klinik pn 5 mnit je dari rumah.jadi kena jadi isteri & ibu yg berdikari.pegi klnik bgtau nak buat buku pink. Pegi urin test,jumpa nurse isi maklumat buku,ambik darah(sakit taww :')) lepastu nurse cek badan kita..cek semua2 la xkn nk bgtau kan.lepastu kena tunggu lagi sbb nurse kata ad masalah urin.kena jumpa doc.da jumpa doc dia scan la tgok pkembangan baby(rugi hubby xdtg) patotnya scan 12 minggu..tp kena scan awal sbb takot ad jgkitan kuman melalui urin.doc kata baby sihat.blh nmpak jantung baby suka sangaaatttt :)

Appointment strusnya 10 minggu.urin test lg.dua hari bturut2 muka kat klinik..lpstu dpt call dpd klnk suruh pegi lg sbb klnik nak mtk sampel urin & darah untk hantar ke hospital seremban. 
Sehari sblm g ambik darah tu aku da kena tahan kat hospital kat bahagian separa kritikal. Arghhh kena cucuk lg..:'( doc masukkan 5 botol air.aku masuk jam 1 pagi kelua 8 pagi esoknya.xdpt tido sbb asyik kena urin test smpai 3 kali malamtu.


Ni lah first time kena cmni.xnk g hospital lagi...sbb kesiankn baby sanggup dtg. Tq Hospital Putrajaya cucuk sana cucuk sini.kita da sihattt...baru je klua dpd tempat seram ni,terus muntah balik..klua darah..okay xnk masuk balik...aku pun blah dpd situ.xrela cucuk lagi sekali.hubby xtenteram tau aku kt spital.esknya baru dia dtg.minyak kete blm tuka cmna nk tuka mlm2.aku pn kata xpe sbb klo dtg xblh msuk gak.jadi isteri yg baik okay.

Esoknya aku balik kuarters dia pn datang la..bestnya b dtg..ad org manjakan.hahahaha...
So da masuk bulan keempat skrg..dpd minggu kelima aku alahan sampaila skrg xhabis2 lg.cepatla habis..mami xtahan ni baby.mujurla hubby rajin ngaji smbil letak tgn kt perut.katanya harapkan aku,mmg aku tido je keje.tengokla ayah syg baby sgt2 nie.jadi anak yg baik ya!

Terlalu excited nak tgok baby..last tgok baby masa scan kat putrajaya haritu. Doc gelak sbb tgok tgn baby tumbuk2.alahai...ikot perangai ayahnya asyik bersilat kan..baby baby...badan makin susut sbb hilang slera makan.mudah2an cepatla baik..tahun depan mak mertua bakal timang 3 cucu.anak Kak liza+Abg han(bulan5) anak aku+hubby(bulan7) anak non+lakinya(bulan9)...mak bersediala nanti cucu-cucu mak buat kecoh kat umah...

#semoga Allah panjangkan umur kami & baby untuk bersua satu masa nanti.semoga lahirnya nanti anak yg soleh.