Followers

Saturday, 17 October 2015

WELCOME BABY GIRL :*


Assalamualaikum

Syukur alhamdulillah berkat bulan Ramadhan
Aku Selamat melahirkan bayi perempuan seberat 2.7 kg pada jam 6:47 pagi.
Cahaya mata yg aku & hubby nanti2 kan dah menjenguk dunia awal 9 hari dari due date (38w5d)
Pengalaman bersalin kali pertama bg aku.alhmdulillah aku rasa xsusah melahirkn dia. Semua dipermudahkan.

10 Julai 2015
Aku bangun awal pagi bsiap2 masukkan beg pakaian & segala biskut2 raya yg aku buat dalam bonet.xckup dgn bonet,aku humban kat seat belakang. Mcm tongkang pecah dibuatnya.biasa hubby yg buat..tp ni sdri. 5x aku ulang alik punggah brg. Selesai je terus gerak pegi rumah member hantar oven,nk buat biskut katanya...turn aku da selesai.
Lepastu gerak g KLIA1 jemput Jue. Member tenpat keje lama dr Sabah.ada event d Melaka sekali dgn hubby. Lepastu gerak ke Melaka. Nasib baik xjam sgt lg.kalo x mesti naik kematu punggung. Seharian kat Sg. Udang tunggu hubby habis event smpai kul1 pagi. Da lewat mlm,xdpt balik rumah mak sbb aku mgntok penat + rabun sikit. Tido kat sana jer.

11 Julai 2015
Hubby & aku drive kete masing2 balik umah mak.
Siang hari aku membuta jer sbb penat.petang naik moto ngan b pegi kebun kutip durian.lepastu kait rambutan depan Rumah.kaki rasa mcm longgar & nak rebah. Malam hari aku ajk hubby,mak,Kak rini pegi jalan.
Pegi cuci mata tgk org shopping raya.sampai kul1 pagi baru balik umah.
Malamtu xde tanda nk bersalin pun.cuma kerap nk kencing tp bila g tandas xnak kelua plak. Stress plak rasa.nak tido pn xselesa.

12 Julai 2015
Harini balik kampung kat kelantan.pukul7 pagi gerak lps salam & mtk maaf dgn mak bapak n semua yg ad kat rmh.taun ni raya kat Kelantan lagi.plan nak berpantang kat Kelantan. Due date 22/7 sempatla beraya sana terus. 3jam perjalanan da smpai Muadzam. Hubby benti stesen minyak.aku nak bangun pegi tandas,tiba2 kelua air banyak mcm air paip.aku pandang hubby.aku tunjuk kain basah.bila bangun memancut2 air kelua xberhenti.
Lps isi myk hubby pegi tnya cashier kat mana hospital plg dekat.alhmdlh xjauh sgt hospital muadzam.sampai terus ke unit kcemasan dgn air mcurah2 kluaa.segan pn ada. Staff suruh lapor dekat wad bersalin terus. Dlm hati bdebar2 + panik.

Masuk je wad..nurse pimpin masuk dalam nak cek bukaan.lpstu pasang wire2 bebanyak apa namanya aku pn xtau. Dia ckp contraction ad..tp dia pelik aku xsakit.mmg aku xrasa apa2. Pstu doc plak cek..bukaan masih 2cm.masa nurse check td 1cm.
Aku bgtau doc aku nak balik xnk duk wad.aku nk bersalin kt Kelantan. Doc sahkan yg air yg kelua td air ketuban. Katanya air ketuban boleh bertahan dlm tempoh 10-12 jam.memandangkn aku xde rasa sakit lg..dia benarkan aku balik & lapor segera ke hospital Kota Bharu. 

5jam perjalanan sampai ke Kota Bharu.sepanjang perjalanan tu pihak hospital Muadzam selalu call tnya perkembangan & diorg follow up sampaila aku bersalin.
Aku sampai kat Wad bersalin hospital KB dah pukul 6 lebih.kesian hubby berbuka dgn air mineral je. Lama gila kat depantu lepas dia cek nk tunggu masuk ke wad berjam2 lamanya.

Sempat lagi family aku dtg bawakkan nasi untuk aku ngap memandangkan asalnya aku pn puasa tp batal dek pecah ketuban. Makanla aku dengan hubby kat tempat menunggu. Kul11mlm lbh krg,barula dpt rehat guling2 ats katil. Kak long temankan kat wad.suami xdbenarkn teman isteri kcuali dtg wktu melawat jer.
Aku masih xde rasa sakit.so aku berehatla dgn jayanyaa....


13 Julai 2015
Lebih kurang pukul 2 pagi.aku rasa pening2 berpusing2 & sakit perut.aku bangun terus termuntah. Kak long pegi panggil nurse.nurse bwk masuk bilik nk check bukaan.masih 2cm.nurse panggil doc..doc cek lg.

Nurse pasangkan lagi wire2 tu kat perut.kalo ikotkn da lebih 12jam aku leaking & kena induce.tp doc nk induce pagi besoknya.
Masa pasang wire tu aku da mula sakit smpai xduk diam.nurse & doc tunggu kat sebelah.masa tu aku da lemah xtau bape kali pengsan.sedar2 muntah lg.lepastu nurse bg suntikan kat punggung.sakitnya mak aih..katanya untuk cpt bukak jalan.mgkin induce kot.

Nurse suh aku berehat.aku sedar xsedar je masa tu.cakap sorang2 Kak long bgtau.aku rasa sakit mcm kepala tolak2.sampaila aku rasa nk mambuang air besar.aku dgn mamai bgtau kak long rasa nk membuang.Kak long pgil nurse.diorg cek bukaan lg.mmg aku xsdr apa mgkin aku pengsan lg.aku cuma dgr diorg ckp da 8cm.aku dgr suara huru hara kat wad diorg tolak katil pegi labour room.

Sampai labour room aku da rasa nk meneran.nurse ckp jgn lg..takot kepala baby bengkak.serius ckp mmg rasa tu dtg sdri.aku tahan dpd teran smntra diorg prepare peralatan.nurse cuba ckp2 dgn aku sbb aku da sedar xsedar.bila diorg check lg bukaan da 9cm.diorg suruh teran...masa tu la hubby masuk.hubby pn da tukar jd nurse hehehehe
Bukan main lg dia suh aku teran. Aku dgr dia ckp "sikit lg syg.da kelua kepalanya" 

3x teran alhmdulillah keluarla baby.nurse angkat tunjuk tuutt tuutt baby.
Lpstu dia letak atas dada.nurse suh b azankan baby.siap je diorg ambik baby pegi bersihkn & hubby kene tunggu kat lua.
Dekat 4jm jugakla kat labour room baru diorg pindahkan ke wad balik.masa nurse tolak katil aku nampk hubby follow smpai ke wad.

14 Julai 2015
Discharge dpd hospital. Balik rumah rehat & biarkan hubby jaga baby.kuang3.
Pengalaman yg indah.syukur sakit dalam 5jam je terus bersalin. Baby pn klua xsusah.
Baby umi ni klua awal nk raya agaknyaa..

18 October 2015
Harini genap 98hari usia baby.aku pm da mula keje..rasa mls nak g keje sbb nk sllu bmanja dgn ank :)






No comments:

Post a Comment