Followers

Wednesday, 21 September 2016

KISAH AIDILADHA 2016


Assalamualaikum :)

Harini baru berkesempatan nk update..2minggu busy bercuti balik kampung. Memang rutin aku tiap bulan akan balik kelantan,paling kurang seminggu aku kat sana. Paling lama 2minggu ( biasanya cuti perayaan ) 
Plan 11/9 malam nk gerak balik kg..last mnit ad problem skit aku balik 9hb malam..dgn kazen aku..walawehh..aku naik erl dpd KLIA ke TBS.ni first time kot aku naik sensorang. Selalu aku naik ng mber tu pn pegi KLIA2/PUTRAJAYA..aku mmg xbiasa & xmbiasakan diri aku dgn pgkutan awam sejak dlu lg.
Lagi selesa kemana2 drive sendiri..tp dsebabkn nk balik ng diorg,aku memaksa diri naik jgk..kereta aku tinggal dkt cip aku.nk grk jam 12 tp hubby xkasi katanya bahaya tgh2 mlm..kul9 da gerak..smpai sana kwn hubby ambik g lepak makan roti john kat salak selatan. Tunggu jam 12 kazen ambik kat situ bru gerak balik kg. Alhamdulillah selamat smpai kg..BAHAGIANYAAAAA.. Anak dara dah tunggu depan tangga..senyum2 malu2 kucing.

Tahun ni nya raya haji aku mengasuh anak jer..xnk kasi dia merayap pegi kacau tokma dia nk buat ketupat.

Nak cerita pasal apa yg best raya haji kat kelantan ni. Aku pernah sambut kat Melaka.msa tu belom kawen..aku tny hubby mana lembu? Hahahaha
Sebab aku xjmp sekor pn lembu weii...raya ke tidok ni..huhuhu..
Kalo kat tmpt aku..shri sblom raya tu kat tepi2 jalan mmg btimbun2 lembu..blom msuk bab lembu tlepas,lembu hilang lagi..xterkawal.
Pagi raya lepas solat raya, diorg akan cepat2 balik rumah ambk 'senjata' msg2 kikiki..mcm nk g perang..dgn besen sgala mak nenek.
Kebiasaan kat tmpt aku jrg sgt jmp masjid buat korban.sbb kbiasaannya pnduduk akan gtong royong bt korban.mksdnya org persendirian la yg bt korban..cntoh tahun lepas2 family aku beli sekor lembu. Adik brdik 5org + parent = 7( ckup 7 bhgian)..
Pagi raya tu tukang sembelih akn bgtau ssiap turn sape dlu nk smbelih..nt ikot turn la..lps sembelih jiran2 akam dtg melapah smua.. Plg syahdu masa nk sembelih tu, smua pemilik bhgian tu kena pgg lembu smbil rrmai takbir raya. Selesai..
Dgg akan diagihkn sama rata (timbang) kpd 7 bhgian..ambik bhgian msing2 dan tu hak sdri nk bhgikn dkt org kg..yg jiran2 dtg melapah tu nt akan dpt la..xdpt on the spot,akan dpt lpstu..delivery dpn pintu rmh..hehehe..

Boleh dikatakan 1 kg tu aih lebih 10 ekor kot smbelih pd 1 msa.ko klua je dpd kwsan rmh tu kri kanan org buat korban. Mmg meriah dia kalah raya puasa. Msa ni mmg ko kyg la jwb dia..kyg daging..sana sni bt tahlil la apa la..ad buat akikah la..msa raya haji ni la diorg buat..skli sanak sedara rmai yg balik mmg mriah ssgat..

Yg bestnya bab korban ni bila kerja tu bt gotong royong..xde pkai uph org smbelih atau melapah tu..rrmai cuci perut lembu kat kolam. Masa ni boleh kenal anak2 jiran yg duk jauh balik jrg skli..dia pnya rmai org menolong tu mcm kt pasar malam..

Tu sbb taun ni aku mtk izin dgn hubby nk balik beraya kt kelantan.ikotkan turn kat melaka..tp bg aku xde apa..mcm xraya..cuma bt mkn2 fmly kat rmh. Klo raya puasa tu yerla meriah jgk.. 


Tu jerla beza dia kohkohkoh..
Okay lah aku da mgntokk..nti smbung balik...xhbis lg..td baru mukaddimah lalaalalala..

Friday, 12 August 2016

RAYA & BIRTHDAY CELEBRATION


Assalamualaikum

Selepas kekenyangan makan nasi arab dekat cyberjaya tapi mata still xmngantok, rasa nk update blog smbil layan mata :) tahun ni first raya puasa berjauhan dgn family kt kelantan. Maklum la tahun first kawen kt sana. Second year pn kat sana sbb berpantang kat sana.so this year, turn kat melaka la plak ek..
Pagi raya kat kuaters je, sbb malas nk sesak2 kt highway nk balik melaka. Sambil temankan Nana yg xblik Sarawak..ohh ckp psl Sarawak terindu Sabah plak.
Petang raya lps zohor bru gerak ke Melaka beraya kat sana. Raya kedua balik Nilai lagi sbb da keje. Hubby hantarkan pegi keje yuhuu..

Raya ktiga si hubby da drive balik Kelantan.so aku hbis keje raya ke-4 bru flight balik Kelantan. Hubby jemput kat airport dgn Adira. Yeaahh rindu anak umi. First time kot Adira xpndg umi dgn muka pelik hohoho..slalu half unifrm je balik sana.dsbbkn raya pkai baju ccntik..ank tgk pun mcm seronok jer.
Bermula la cti 2 minggu dengan hubby & Adira. Tqsm hubby sbb ambik cuti lama jgk.


Pagi raya..hantar makan kat mber2 yg xdapat balik raya sob sob sob!


Ptg raya...peluk cium skit huhhuhuhu..




Ayah layankan anak dgn kakak2 sedara dia pegi playground.
Idok ler pernah lg aku nengok si ayah main jongkang jongkit hehehee..dgn anak dia layankan ajer.
Perangai si ayah berubah penyabar sejak ad anak ni. Tahniah tahniah..hjg thn nti aku kasi pingat kikiki



Ntah raya keberapa..balik kampung. Rumah tok sedara Adira. Hubby tukang shoot gmbr anak bini..ewaahhh!

Sehari sblom brthday dia,ayah beria ajak g mndi kolam. Beli swimming suit,pelampung,bola..hunmpp ayah ayah..

Sesi pengenalan dgn air huhuhu..dia takot cuak smua ada.lama2 okay..good girl.biasa mandi dlm besen kcik dgn baldi dia je..hahaahaha

This part, cuba zoom mlut dia.trima ksih sbb zoom. Dia tgh ngejek ayah dia.sbb ayah dia bsungguh nk baringkan dia ats pelampung tu.

Kepenatan..habis sbtol susu dgn sbji kek apollo..umi tukang suap.

Seronok main tepuk air ke tu nak


BIRTHDAY ADIRA

13/07/2016 genap setahun si Adira. Da pandai jalan,da pndai panggil abah,kakak,ketam,ikan,udang,ma,selipar dan lagi lagi lagi huhuhu... Good girl.da pndai sepak bola jugak.
 Buat biasa2 jee ajak jiran2 n kwn2 dkt rumah.nk bg seronok si kecik ni jer.xsempat bt psiapan.next year insyaallah nak.


Muka terharu ke apa xpasti lah tu :)

Dia suka dekat pisau tu.umi dia buat reben pkai reben balut kotak tu je.kreatif hahaha

Sy da besar..thanks ayah umi krik krik..



Mjlis start lps zohor selesai lepas asar.thanks yg bg Adira hadiah patung,bear,baju,cekak rmbut,mainan. 
Doa umi semoga Adira selalu sihat,baik2 selalu.jd anak yg baik,kuat seperti maksud nama Adira sendiri. Xnakal..hehehehe..doa2 lain umi doa sendiri..
HAPPY BIRTHDAY GEGIRL

Lepas beraya kat kelantan.bwk si kecik balik beraya kat Melaka plak. Dengan atok n nenek.

Da pandai hisap sendiri.tahniah..

Sebelom bertolak ke melaka.bye2 atok kelantan. Adik da nk gerak dlu..jgn rindu2

Rumah umi dah. Xhbis sepahkan rumah.kasut2 diusung masuk bilik tidur.haiyaaaa...bukak ttup oven la..main bwh meja..ketuk pintu blik air tyme umi nak mandi.ngis depan pintu blik air..kacau org nk cuci baju.kacau org masak..smua dia lah..

Muka samseng ni..xdgr ckp umi.
Tunjuk je frame gmbr ayah dia.kompem dia diam..sekejup! Tau takot.



Lepas seminggu kat sni..umi anta balik..gegirl xsuka naik flight..sempit..xleh nk guling2 ..xpela nak.next time umi beli kapal laut je.

Okay malas da nk update..penat.bru hbis kerja.nk tido....nyte

Friday, 8 July 2016

BUAH HATI UMI

Assalamualaikum :)

Da lama sgt xupdate kat sni..nak update pasal pesta floria dekat putrajaya tapi malas nk godek2 gambar lama..

Nak tempek pic buah hati je kat sni bebanyak..buat backup kot2 henpon murah ni rosak ke hape kan hilang pulok gambar hehehe

First sekali nak tempek muka i sendiri hokayy..hehehe..
Nak wish Selamat Hari Raya Maaf Zahir & Batin.
Next baru aku update pasal raya.apa yg jd raya tahun ni huhhuhu

Anak umi excited bila umi dia balik.nak ajak jalan.sibuk nk drive jgk..masa ni dduk pn xpndai lagi.tapi berlagak -__-

Disebabkan dia suka sgt naik kete sepupu dia tu,sampai berebut2 sdgkan dia tu lembik lg.nk dduk pm xpndai..umi belikan dia mainan.moto! Ni dia sendiri yang pilihkan.i letak kereta dgn moto..dia pegi dkt moto.
Mgkin sbb moto tu sama mcm moto atok dia kikikiki.

Umi belikan sy tudungla auntie2..sy xnak pakai.tp bila umi puji sy cantik,terus sy abaikn tudung yg sedang bertenggek kat kepala sy tu.

Ini umi & ayah sy.
Diorg kelua xajak sy.pegi kualo pilah katanya..beli emas hohoho..harap2 ayah belanja sy emas sekali.

Sy baru lepas kena injection 9bulan.
Sy takot misi.sy marah umi tanggalkan pampers sy.sy MALU okay.
Ayah yg pjuk sy menangis. Sy sayang ayah sy!

Sy berlagak dengan umi sbb ayah sy da balik.sy xnak kawan umi bt masa ni. Bila ayah da balik baru sy kawan dgn umi..kehkehkeh

Ni la geng2 gegirl sy..

Umi bawak shopping raya. Umi bagi sy plih baju raya sendiri.umi biar sy jalan..tp sy xdgr ckp umi..sy pegi merata2.umi risau sy kema clik..jd umi ltk sy dlmni hohohoho

Sy tunjuk gigi besau sy dekat auntie zati.sbb auntie xhbis2 kacau sy main.

Bulan puasa..sy lapar..nk berbuka pn lmbat lagi nie alahaii..isap2 tin sardin ni pn jadi la

Ni sy tengah melawan umi..

Ni sy da kena marah dengan umi balik.padan muka sy..huhuhu..

Ni pulak sy sedih dipagi raya..sbb puas sy tunggu umi ayah depan pintu tp xbalik2 lagi ni ha..mana diorg nie..sedih sayaaaa :')

Petang raya..sy ajak tokma sy selfie..parut kat tepi mata sy tu sbb sy jatuh terkena akar pokok.

Ni selepas seharian beraya..sy kepenatan!
Umi kata sy tido sama mcm ayah sy..sebelah kaki ke atas.ayah ke dinding..sy ke beg pn jadila.

Hehehehe..tu jela nk create kenangan pasal anak.rindu dia ssangat.semoga dia selalu sihat,gembira,jd anak yg baik.syg sgt2!

Tuesday, 26 April 2016

DESA WATERPARK


Assalamualaikum

Kalini punya tempat waterpark plak.hujung bulan Mac lepas pegi Cameron, so hujung bulan April pegi berendam plak lar..tambah lagi dgn cuaca panas ni mmg syiok habis. 24hb haritu aku habis keje jam7 pagi. Dalam kul3 am gitu Liza dtg dekat cashier.aku tengah sleeping beauty depan pc. Pepagi biasala xde passenger. Sape kata aku makan gaji buta? Gaji xbuta pun..hehehhe..aku yg membuta. Sambung cite Liza tdi..dia bisik dekat aku,esok jom pegi mana2..sunway ke apa..release tension.se memacam la idea lg klua kan nk g a'famosa resort la bagai.
Aku xtahan mata ngtok sgt..aku angguk2 jela.aku ckp esk pgi kita bincang ea.ckp smbil pejam mata. Hahhaha..sambil tunggu kak ummi untuk tukar msa rest dgn dia. Slsai pegi tido dekat sofa dlm blik cif.bwk selimut terus koma.

Esk pagi tu balik keje pn tumpang kete cif zul sekali liza.dia anta balik lpstu ambk kereta pegi sarapan dulu ng Liza. Terus balik rumah.Liza wasap ckp kul9:30 nk gerak..msa tu dah pukul 8:45 kau. Kelam kabut mandi,iron baju,mekap & sewaktu dengannya.


Depan Desa waterpark.. Tiket masuk RM37 untuk dewasa.mata aku berpinar sebab tgk swimming suit baby yg comel gila. Rsa nk pakaikan kat adira.tp tunggu umi beli kolam dulu ea bru beli swimming suit plak.yeahhh! Sebelum masuk tu mmg ad kedai jual mcm2 barang la..pelampung,seluar pendek,swimming suit,life jacket,plastik kalis air n bla bla bla..




Sewa loker RM5:20 xsilap. Masuk dalam tukar pakaian n sedia untuk berendam mcm badak!



Dekat sini syok sgt, ad ombak yg besar.bila kena ombak kompem melambung rasa mcm ala2 kapal titanic karam tu hakhakhak. . .







2x naik gelongsor belakang tu..ni gelongsor yg pendek..ad satu lg gelongsor panjang sebelah sana. Gelongsor blkg aku ni ada 2 juga.sebelah kanan tu yg tbukak n sbelah kiri jnis trtutup..dua2 aku naik.yg tertutup tu mak aih pening kepala mak.sebab pusing2 dlm tu tp hape pn xnmpk..yg tbukak tu xpening tapi ad sikit rasa scary sebab boleh nmpak kan arah mana kita bpusing tu.nk terbalik pelampung tu.hawau 

Gelongsor panjang yga aku ckp tu bukak pukul 2pm..aku tunggu pnya tunggu..sekali kau aku pegi tgok da ttup sebab hujan pn turun lebat masa tu.so xdptla nak naik.. Pukul4 lebih bru kitorg angkat kaki nk berambus dpd situ.penat dia jgn cakap..smpai hrini bahu aku sakit sbb bgayut kat pelampung masa main ombak.nak mamfos je rasa nya. Balik umh terus tido xsedor diri..

Tu jela aku update kalini..next time aku pegi memana lagi aku update.manataw dpt kasi korg idea kn nak bercuti kat mana dengan keluarga. So far tempat ni sesuai sgt untk bwk family..dia ad byk tempat yg sesuai untk baby kanak2 semua.mesti puas hati lah..aku syorkan la ssape yg tpikir2 kn nak bawak anak2 mandi kat sana. 

Ok lah next time aku update lagi.insyallah bye

Thursday, 7 April 2016

HAPPY 2ND ANNIVERSARY :)


Assalamualaikum :)

3/4/2016 genapla 2 tahun usia perkahwinan aku & hubby. Begitu cepat masa berlalu,rasa mcm baru je kenal. Kalini bukan aku suprisekan hubby,tp dia suprisekan kan aku.

Tepat jam12 mlm hubby anta msg. Wish2 bagai..aku saja buat2 lupa sbb nk tgk dia ingat ke x..kohkohkoh!
Then dia tanya keje ke? I said yes..OT malamni. Lepastu dia mgaku,dia ckp sejam stgh dia tgu aku depan rumah.dia tgk kete aku xde pn xbalik2. Okay aku mula rasa bersalah..hahahha

So,apa aku buat mlmtu? Aku xjadi OT HAHAHA
Hubby dtg ambik kat tempat keje. Bawak kek..bawak a lot of chocolate. Aku rasa dia nk sabotaj supaya aku gemuk mcm tenuk tu hahaha..

Terus balik rumah..potong kek sama2 walaupun sama2 da mengantuk masa tuh.



A lot of thanks and love to you hubby. So sweet hhahaha...xtau sejak bila dia pandai buat suprise ni. Sejak jadi ayah2 kot..

Aku harap rumahtangga yg dibina ni selalu bahagia dan berkekalan hingga akhir hayat. Semoga selalu slg myayangi,menghormati..
Semoga bertambah besar keluarga kami..membiak dgn sebaiknya hahhaa..ok gurau je.

Semoga jadi ayah terbaik untuk Adira. Terima kasih untuk segalanya. Untuk susah senang yg kita lalui sama2. 

Kbai