Followers

Friday, 25 March 2016

CAMERON HIGHLAND LAGI

Assalamualaikum

Hari baru aku perasan,rupanya da lama aku x update? Apa? Ada yang pikir aku da xaktif ke? No lah,sebenarnya sejak bergelar ibu nih masa aku makin dipenuhi dengan mcm2 hal terutama hal ank lah. Untuk hrini,latest update aku nk cite psl trip g Cameron Highland. Ni trip da xtau kali keberapa tapi aku nk tulis ni sbg info jugak kpd sesiapa yg berniat nak ke sana.

Aku bergerak dpd Nilai lebih krg jam 5a.m gitulah...perjalanan makan masa lebih kurang 4 jam...ikot tol KLIA n exit Tapah. Dpd tapah nak ke Cameron tu makan masa dekat 2 jam.sebabnya jalan dia xcntik..selekoh yg teramat byk n jalan kecil sgt.susah nk dpt peluang memotong terutamanya kalau ad lori depan kita.so, take time kat situ.sebab tu gerak awl pg. Dekat tapah tu nanti akan terus tembus dekat Cameron..jalan lurus je xde simpang2 so senang kan?  Sepanjang jalan nanti,akan jumpa byk kawasan hutan lipur..antaranya cam kat gambar bawah ni ...


Dpd tepi jalan boleh nampak ni..hutan lipur ni betol2 tepi jalan taw :) 


Yang ni plak gerai2 kat tepi jalan sepanjang jalan tu ada jual mcm2 souvenier. Ad jugak jual akar kayu kacip fatimah, tongkat ali..


Ni air terjun nya. Aku ajak.kawan aku celup kaki je kat sini sbb pepagi mmg tidok ler nak mandi hehehhe 

So,lepastu kami gerak ke next checkpoint ! Kat mana? Kami terjah je apa yg kami jumpa...jalan dekat sejam jgk la..kami pn jmp signboard BOH Plantation 6km. So masih awl pagi, decided nak naik atas tu..punyala lama nak sampai even cuma 6km jer sbb jalan lereng bukit n btol2 kna plahan klo ad kereta dtg dari arah bertentangan. Excited tu mcm nk histeria dpt tgk ladang teh sekeliling dpd ats puncak.


Ni bukti aku da sampai kat sini hahahhaa..

First time aku over sgt tgkap gambar...

Peaceeee yooww 


Ni dia kawan yg temankan aku yg jd pilot aku..harapkan aku drive tu? Hmmm tidokler nak sampai..nak balik Melaka pn aku xsgup nk drive.. 
Lepas selesai selfie & selfish skali bagai atas tu..bergerak ke next destination plak. Kat mana? Ni ha tengok sendiri..


Singgah sini ngeteh dulu sekejup..kawan aku ckp dia dahaga so aku ajak dia ngeteh. 
Kalo kat cameron valley ni pm ad ladang teh jgk taw,lokasi dia tepi jalan je..klo nak masuk sni entrance fee dia rm2 jer..mcm BOH td tu free jer hokay :)
Aku beli serbuk teh kat sini jer.sbb terus dari ladang.kalau korang beli kat tempat lain yg byk jual2 tu mahal sikit harga dia.so prefer beli kt sni murah sikit & banyak jenis ada.boley pilih je..cewahh cm nk berniaga plak.

Next checkpoint, kami jalan terus lagi sambil mencari-cari lokasi seterusnya.



Nah singgah lagi dekat Cactus Point! Ni pon lokasi dia tepi jalan je..klo dtg dari arah Tapah tu, dia sebelah kanan jalan. Mcm2 jenis pokok ad kat sini dijual tapi kebanyakannya cactus lah..yg pink2 tu aku suka sgt lah smpai histeria. Ad 3 tone semua kaler dia. Next time lah aku beli ya..

Aku xsabar nk shopping2 ni...terus gerak ke Kea Farm. Dekat situ mmg selalu aku singgah klo dtg Cameron. Xpernah miss taw.syiokk..mcm2 ada okay..




Tangkap gambar tahap mak kau hijau wehhh...hahahaa...
Selesai berselfie bagai nih baru start shopping.shopping sgt..act aku beli sayur je..hahaha..sembang mcm nak shopping ribu riban je kan..ini je aku mampu hikss..
Beli sayur mcm nak simpan stok sebulan, strawberi ofkos lah,untk diri sndiri & kawan2...jagung, banyak lagilah..xlarat nk ingt satu2

Nak ke next checkpoint atau dgn kata lain,sebenarnya LAST checkpoint.

CAMERON LAVENDER
I love it so much! Much fun..
Kat sini entrance fee dia rm8 dah skrg..kanak2 xsilap aku rm5
Dalam ni ad taman lavender & ad jugak ditanam bunga2 lain..ad kedai jual souvenier,perfume,cafe..ad jual jugak aiskrim lavender yg famess tu uolllsss...dpt makan dgn cuaca panas peluh merecik tu uollsss..heaven taw!






Cantik kan tempat dia ? Rugi uolls kalo xdtg sni.. Aku yg da ntah berapa kali dtg pn masih nk dtg lg taw..bila my mom tau aku dtg sni,dgn dia sekali teringin nk dtg lagi.mybe next time aku dtg,aku pasti bwk dia sekali.. Tengah usaha nk bwk my parents & adira pegi umrah tahun depan. Tolong doakan aku ya? Impian aku tuh nk bwk diorang rasai keajaiban dunia ni..melihat kaabah..Aminnn..in sha allah!

So kat situ lah last kitorang pnya trip..nk tgkp gmbr pn rasa xlarat nk senyum..aku nya turn drive balik Nilai.ni trip balik hari taw sebab esoknya aku keje..& aku xnk rosakkn sisa2 cuti aku kat sini.next month nk balik kg lg jenguk adira 10hri nih...

Xsampai separuh jalan aku drive nk menuruni bukit tu,aku da layu2 mengantok sbb kepenatan.so aku suh mira kwn aku je drive.aku xnk ambk risiko..aku tau dah jnis aku klo lelap mmg lelap..jwb dia masuk gaung.dia yg drive smpai kuaters kat Nilai ni. Thanks a lot! Aku spnjg jalan tido sbb xlarat nk bukak mata ssgat..


Thanks my car ni sbb xde dia aku xsampai sini..thanks selalu bwk aku kesana kesini. Walau aku jrg mandikan ko hehehehe...tp ko byk berjasa !! 

Percutian singkat yg penat tp puas hati sgt! Fyi,bajet untk 2 org ke sana menaiki kereta..xsampai rm150 pn untk myak & tol..ulang skli lg okay..xsampai! 
Keseluruhan aku cuma keluarkn rm200 untk minyak,tol,entrance fee,beli souvenier,ngeteh,beli mcm2 lagi..syiokk x???? Syiokk kan..ofkosss...tu je info aku dpt kasi.
Byk lg tmpt aku lom jejak..tempat ternak lebah,taman rama-rama.. So tu plan next time ya..

Bye2 

No comments:

Post a Comment